Experiencing nature LÁTNIVALÓK Accommodation Wine and gastronomy AKTÍVAN A MÁTRÁBAN Webkamera Information

Mátrafüred

A Mátra egyik legismertebb települése nyugodt természeti környezetet és számtalan programlehetőséget kínál. Fedezzük fel!

 

 

Kis történelmi áttekintés:

Az egykor Bene, Benepuszta néven illetett település ma közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Mátrafüred történetéről keveset tudni. Valószínűleg ez is az Aba nemzetség szállásterülete volt. Első írásos emlék egy oklevél, mely említi a Benevárat, alatta lévő települést, és a völgyben működő kallómalmokat. A benei posztó igen híres volt, a 19. század elején 17 kallómalom és 26 vízimalom működött, így egy igen komoly iparterületté vált. Az iparosodással, gyáriparok megjelenésével egy időben a csapók mestersége letűnt, így a település hamar elnéptelenedett. Mátrafüred mai nevét 1893-ban kapta, Tátrafüred mintájára. Már ekkor megépült az egykori fürdő, és ezt további turisztikai beruházások követték, vendégházak, turistautak jöttek létre. A 60-as években újabb szállodaépítési hullám volt tapasztalható, melyek közül mára több szálláshely ismét megújult. Ma kényelmes szállodák, panziók, magánszálláshelyek, nyugodt természeti környezet, és számos aktív programlehetőség várja a vendégeket.

 

 

Mátrafüred napjainkban:

Ha a Mátrába igyekszel, nagy eséllyel utadba kerül Mátrafüred is. Hidd el, bőven megéri elidőzni ezen a kicsiny, de annál többet nyújtó erdei településen! A frissítő, mégis nyugtató természet közelsége mellett kulturális kikapcsolódást és extrém sportlehetőségeket is találsz.

 

 • 4 Évszak High-Tech Sportok Bázisa, 4 Évszak Étterem Palóc Bistorant, Tourinform pont

Mátrafüred központjában találjuk a High-Tech Sportok Bázisát, ami egyben Tourinform pont is. 50 féle, 4 évszakos high-tech élményprogramot kínálnak a legnagyobb hazai flottával rendelkező segway-bázisban. Céges csapatépítéshez 300 féle kalandos programot ajánlanak. Az extrém sportok mellett a mátrai ízek élvezetének is hódolhatunk a 4 Évszak Étterem Palóc Bistorantban.

 

 

 • Mátravasút

Minden gyerek nagy kedvence a “kisvasút”, mely Gyöngyös és Mátrafüred, valamint Gyöngyös és Szalajkaház között közlekedik. Aktuális menetrendjükért és a friss információkért érdemes felkeresni oldalukat és facebook oldalukat. 2023-ban felújítás miatt a szezon később kezdődhet.

 

 • Kozmáry-kilátó

A Mátrafüred közvetlen közelében lévő, több mint 100 éves, patinás kőkilátó gyönyörű körpanorámát nyújt. A Kozmáry-kilátó önnyen megközelíthető a településről egy pár perces sétával, így nem érdemes kihagyni!

 

 • Harkály Ház

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság új, korszerű látogató-, oktatási és kezelőközpontot hozott létre Mátrafüreden, melyet a Mátra jellegzetes madárfajai után Harkály Háznak neveztek el. Az interaktív kiállítótérben megismerkedhetünk a Mátra kincseivel és élővilágával, illetve gyakran szerveznek vezetett túrákat és tematikus programokat is. Rossz idő esetén jó alternatíva lehet a Harkály Ház kiállításainak meglátogatása.

 

 • Palóc Népművészeti Kiállítás

Mátrafüreden, a rendkívüli néprajzi gyűjtemény mellett palóc népviseletbe öltöztetett babákat láthatunk. Kislányos szülők a tervezettnél több időt szánjanak rá!

 

 • Keresztelő Szent János Kápolna

Mátrafüreden a Parádi út mentén húzódó nagy park árnyas fái között található a Keresztelő Szent János Kápolna. Miserendje szerint látogatható.

 

 • Benevár romjai

Mátrafüredről remek kirándulási célpont az egykor szebb napokat látott Benevár romja. Ostromra fel! A rövid, de emelkedő kék+ jelzésen érhető el, körülbelül egy kilométeres erdei sétával Mátrafüred központjából.

 

 • Játszótér komplexum

Öreg néne őzikéje és Benevár tematikájú játszóteret adtak át Mátrafüreden. „A nagyobb gyerekek számára épült a Benevár elnevezésű játszótér, ami egy teljesen egyedi tervezésű hatalmas játszóvár. A mintegy 2500 négyzetméteres területen megvalósult fejlesztés emellett tartalmaz… egy szabadtéri edzésre alkalmas sporteszközökkel felszerelt erdei tornapályát, illetve padokkal és asztalokkal felszerelt védőházakat. A fejlesztés részeként padokat, kerékpártámaszokat, szemétgyűjtőket és tájékoztató táblákat is kihelyeztek.” (Forrás: gyongyos.hu)

 

 • Szerelmes lakatfa

A Gyöngyös-Mátra TDM kezdeményezésére nemrégiben egy úgynevezett szerelmes lakatfát adták át Mátrafüreden. A párok a büfésor mögött gravírozhatják saját lakatjukat, amit aztán felcsatolhatnak a parkban álló lakatfára.

 

 • Árnyas park és hűsítő patakpart

Mátrafüreden szinte mindig nyüzsög az élet. Nem kell hozzá különösebb ok, hogy a helyiek is beüljenek a kocsiba és eltöltsenek egy kellemes estét vagy napot itt. Elég csak sétálni egyet a gyönyörű parkban, ahol mókusokkal is találkozhatunk, vagy járni egyet a hűs patakparton, ahol szinte mindig kellemes az idő. A Bene-patak partján kiépített erdei pihenő és vízparti játszótér teszi még kellemesebbé a kikapcsolódást, illetve több túraútvonal is indul innen.

 

 • Sportolás a szabadban

A fent említett lehetőségeket még kibővítik a különböző szabadtéri pályák, ahol a jó levegőn lehet kikapcsolódni. Ilyen például a tenisz és petanque pálya, a sportpálya, vagy a parkban található frizbigolf pálya. Az erdei tornapályán kiépített eszközöket találunk, ahol a fák alatt mozgathatjuk át magunkat. A játszótér komplexum és a sportpálya mellett a szabadtéri edzőpark számos eszközt biztosít, ahol mindenki kedvére tornázhat.

 

 • Kerékpáros szerviz pont és kerékpárutak

Mátrafüredet összeköti Gyöngyössel egy hangulatos kerékpárút, ami akár családosoknak is jó célkitűzés lehet. Mátrafüreden található egy kerékpáros szervízpont és a környéken egyedülálló DH pálya is.

Ez a térkép pedig segít felfedezni a Mátra kerékpáros útjait.

 • Túraútvonalak, teljesítménytúrák és tansövények

Mátrafüredről számos túraútvonal indul, ami keresztül szövi a Mátrát. Választhatunk pár kilométeres körtúrát, például Sástó felé, de feltúrázhatunk többek között Kékestetőre is. A Cincér– és Mandula tansövény pedig ismertető táblákkal kísér végig az utunkon. A Sárga szőlő útvonal döntően földúton halad végig, és  érinti a farkasmályi pincesort is. Ha szeretjük a szervezett teljesítménytúrákat, akkor Mátrafüreden szinte minden évszakban találunk többféle tematikában is. Lehetőség van az erdei útvonalakon kutyafogattal is végig hajtani. Az alábbi túrakeresőben számos Mátrafüredet érintő túrát találunk.

 

 

 • Mátrafüred térkép

A nagyítható Mátrafüred orientáló térképen a település rövid helytörténete is olvasható. Könnyen megtaláljuk rajta a fent említett helyeket, illetve néhány szálláslehetőséget is. A település rövid történetét találjuk összefoglalva ezen az ismertetőn, kibővítve számos helyi túra lehetőséggel.

 

 

Mátrafüred központjában, a 24-es út melletti büfésor könnyű, gyors ételekkel várja az éhes vendégeket. De találunk a településen többféle éttermet és fagyizót is. Nyáron végig böngészhetjük az apró bazársor kínálatát, de akár helyi termelőkkel is találkozhatunk, akik lekvárjaikkal vagy gyümölcseikkel színesítik a választékot a termelői piacon. Mátrafüreden sokféle színvonalú szálláshely közül választhatunk, így nyugodtan tervezhetünk huzamosabb itt tartózkodást is.