TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Sirok – Szajla tanösvények

“SÉTÁK A TARNA MENTÉN

 

4 tanösvény – több napra izgalmas program kiránduló családoknak, túrázóknak és csoportoknak.

Fedezzük fel eltérő hosszúságú és tematikájú tanösvényekkel, séta-, túra útvonalakkal a Sirok és Szajla körüli egyedi természeti és kulturális értékeket!

 

  • Kék tanösvény: Nyírjes – tó (3,3 km)

Könnyű sétával fedezzük fel a Nyírjes-tó élővilágát! Ajánljuk óvodás, kisiskolás csoportoknak, kisgyermekes családoknak, mindenkinek.

 

A Nyírjes-tó Sirok központjától mindösszesen egy kilométerre, a helyközi buszmegállótól pedig fél kilométerre található a Darnó-hegy oldalában. Ideális kirándulócélpont óvodás és kisiskolás csoportok számára is. A tanösvény állomásait végig járva, a siroki Nyírjes-tó különleges élővilágába betekintve megérezhetjük, megszerethetjük környezetünk ölelését. A sétaút könnyen járható, kényelmesen kanyargó, dimbes-dombos, így a kisgyermekes családoknak is kiváló túracélpont.

További információ és térkép: https://sirokszajlatanosvenyek.hu/turautvonalak/kek

 

 

  • Zöld tanösvény: Kőbe vájt nyomok és emlékek (4,1 km)

Végigtekintünk a siroki kövek legendáin. Ajánljuk minden korosztálynak. Körbejáráshoz szükséges idő kb.

 

A tanösvény állomásai a siroki kövek legendáját mutatják be, mindazokat a történeteket, amelyek az idők során ezekhez a különös és meghatározó alakú képződményekhez tapadtak. A tanösvény egyik különlegessége, hogy az utat járva újból és újból feltűnik szemünk előtt, de más-más perspektívából a Siroki vár, a Törökasztal, a Barát- és Apáca szikla együttes fenséges látványa. A tanösvény másik szakasza vadállományban gazdag területen vezet át, amelyen az itt élő állatok nyomait fedezhetjük fel.

További információ és térkép: https://sirokszajlatanosvenyek.hu/turautvonalak/zold

 

  • Piros tanösvény: Ember és természet (7,1 km)

Túrázzunk kéz a kézben a természettel! Ajánljuk családoknak és minden korosztálynak.

Az Ember és természet tanösvény a Sirok körüli természeti és kulturális értékeket tárja elénk. Bepillantást kapunk Sirok száz éves történetébe, az épített és táji környezeten és a természettel harmonikusan együtt élő siroki hagyományos foglalkozásokon keresztül a paraszti életbe. Túránk során találkozunk barlangvájással, kőfejtéssel, erdőmérnöki, vadászati, erdészeti és tanyákhoz kapcsolódó tevékenységekkel, melyek figyelmünket az ember természetben hagyott  nyomára irányítja.

További információ és térkép: https://sirokszajlatanosvenyek.hu/turautvonalak/piros

 

  • Ciklámen tanösvény: Attila Útjai

Attila nyomában a Tarna-völgyében.

Ajánljuk minden korosztálynak, gyakorlott túrázóknak. Körbejáráshoz szükséges idő  kb. 6-9 óra, kalandos, aktív túra

A monda szerinti Darnó király és Attila fejedelem szembenállásának tematikájára fűzött útvonal érinti a kőbányát, és a Borzsa-hegyről az egész táj betekinthető, egyszerre kínál rálátást a három magaslatra (Attila-halom, Siroki vár, Kőoszlopok).”

További információ és térkép: https://sirokszajlatanosvenyek.hu/turautvonalak/ciklamen

 

Forrás: https://sirokszajlatanosvenyek.hu/