TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Béka tanösvény

A Sástói Béka Tanösvény hazánk legmagasabb tavának, Sástónak a környezetét, a Mátra csodálatos élővilágát mutatja be. A tanösvény hossza 1,7 km, nem körtúra, így a vissza úttal is számolni kell. A kihelyezett táblákon lévő információk bepillantást adnak az erdők lakóinak életébe. Erdei játékok, feladványok teszik még izgalmasabbá a tanösvény bejárását.

 

Az útvonal kialakítása lehetővé teszi, hogy akár babakocsival is be lehessen járni a legtöbb részt. Az árnyas erdei utak miatt akár nagy melegben is jó választás. A tanösvény érinti Sástó kilátóját, ahonnan mesés panoráma tárul a tóra és a Mátra egy részére. A végállomáson, a Farkas-kútnál pedig kényelmesen megpihenhetünk.

 

A tanösvény a nagy parkolónál, a Mátra Kemping Sástó bejáratának közeléből indul, ezt jelzi a mellékelt képen az „Itt állunk” felirat. Az út során a béka lábnyom jeleket kell keresni.

Sástónál kellemesen elidőzhetünk a tanösvény bejárása után. Hangulatos kis szigetek, hidak, pihenőhelyek, kilátó, megfelelő vízálláskor csónakázási lehetőség is várja a látogatókat. Sástóról átlibegőzhetünk az Oxygen Adrenalin Parkba, ahol számos extrém kalandot lehet kipróbálni.

 

A Sástón található tanösvényt Kajla kutya is ajánlja, sőt pecsétet is lehet itt gyűjteni.: „Fedezzétek fel a Sástó környékét, majd induljatok el a Béka tanösvényen a Farkas-kút forrásig. Ha elég bátrak vagytok, akkor kapaszkodjatok fel a kilátóba is! Vízen átívelő fapallókon és sűrű sáson át tárul elétek Sástó ritka madár- és növényvilága. Olyan szépségeket csodálhattok itt meg, mint az orchideák vagy a tavirózsák. Játék is akad bőven: csuda klassz mászókák, napozóstég, madármegfigyelők, sőt a Sástói Látogatóközpont interaktív kiállítása is vár rátok. Ha ez mind nem lenne elég, kapaszkodjatok fel a 30 méter magas kilátóba, ahonnét belátni az egész tanösvényt!” (Forrás:https://kajla.hu/ajanlatok/sastoi-tanosveny)
Az útvonal elején lévő kis szoborral fotózkodni is lehet. A linken egy Kajla mesét is találni a tanösvényről.