Experiencing nature Sights Activities Accommodation Wine and gastronomy Information WEBCAM

Piszkéstetői csillagvizsgáló

A Mátra kristálytiszta levegője, és az alacsony fényszennyezettség hívta életre a Piszkéstetői csillagvizsgálót.

A Piszkéstetői Obszervatórium február 15. és november 15. között látogatható. Csütörtök kivételével minden nap 14 órakor tudnak fogadni egy-egy előre bejelentett 10-30 fő közötti csoportot. Bejelentkezés kizárólag a latogatas@konkoly.hu email címen történik. Telefonos bejelentkezést nem tudnakk fogadni.

Mivel látogatóknak szakvezetést biztosítanak, ezért legkésőbb a látogatást megelőzően három nappal elektronikus úton szíveskedjenek bejelentkezni. Hosszú hétvégéken, az ünnepek és osztálykirándulások idején jóval korábbi bejelentkezés ajánlott!

A sávos kialakítású jegyek ára a következő:

              kedvezményes
10-15 fő  15 ezer Ft    10 ezer Ft
16-25 fő  25 ezer Ft    20 ezer Ft
26-30 fő  35 ezer Ft    30 ezer Ft

Tíz főnél kisebb csoportot nem tudnakk fogadni, a csoportokhoz csatlakozást nem tudják biztosítani, 30 fő felett pedig a kupolák véges befogadóképessége miatt nem lehet látogatni az obszervatóriumot. Az egy óra hosszúságú program a távcsövek megtekintését, és az obszervatóriumban folyó munka ismertetését tartalmazza. A csillagvizsgáló este nem látogatható! Éjszakai csillagnézésre a közösségi és bemutató csillagvizsgálókban van mód, melyek listáját itt találják.

Kedvezményes belépőket a nevelési, oktatási intézmények (az óvodától az egyetemekig), illetve a nyugdíjasokat tömörítő szervezetek, egyesületek csoportjai vehetik igénybe. Az MTA dolgozóinak, csoportjainak a látogatás ingyenes.

Obszervatóriumunkat mindenki csak saját felelősségére látogathatja.

Ismertető kiadványunk letölthető: Piszkéstetői Obszervatórium

 

A piszkéstetői obszervatórium megközelítése

Gyalogosan: Obszervatóriumunk gyalogosan a legkönnyebben Galyatető felől, a kék jelzésű turistaúton közelíthető meg. Mátraszentlászló felől szintén a kék jelzésű utat kell követni (Galyatető irányába), Mátraszentimre felől pedig a piros jelzésűt (Galyatető irányába). Mindegyik felsorolt turistauút az Obszervatórium kapuja előtt halad el. Turista TérképGoogle Autós Térkép

Távolsági busszal: Távolsági busszal a “Csillagvizsgáló, bejárati út” megállóig kell menni, a buszmegálló közelében lévő egyetlen nagyobb elágazó, aszfaltozott út az Obszervatórium kapujához vezet.

Autóval: Galyatető települést a Mátrai úton elhagyva az első nagyobb elágazó, aszfaltozott út jobb kéz felől (közvetlenül a távolsági busz megállója után) az Obszervatórium kapujához vezet. (GPS: 47°55´2.77´´;19°53´37.62´´)

A piszkéstetői obszervatórium látogatásával kapcsolatos bővebb információ, bejelentkezés a latogatas@konkoly.hu email címen.