Experiencing nature LÁTNIVALÓK Accommodation Wine and gastronomy AKTÍVAN A MÁTRÁBAN Webkamera Information

Szuha

Szuha Nógrád megyében a Mátra északi lábánál, Galyatetőtől 6 km-re északra található. Két településrészből, Szuhából és Mátraalmásból áll.
Hegyek, völgyek, gyorsfolyású hegyi patakok, a völgyekben szinte félve meghúzódó apró falvak – ilyen a Mátra északi oldala.

A festői környezetben fekvő Szuha a Kikerics hegy alatt a Galya patak völgyében húzódik meg. Hosszan elnyúló, egyutcás falucska, település történeti ritkaság. A környező erdőségből 14 ha természetvédelmi terület.

A községhez tartozik a tőle déli irányban 5 km-re lévő Mátraalmás (korábban Szuhahuta) és két üdülőterület.

A Mátra zártabb északi oldala megőrizte eredeti arculatát, állat- és növényvilágát.
A térség népszerű kirándulóhely, a községen több turista útvonal is átvezet.

A környék bővelkedik látnivalókban. Gótikus jellegű római katolikus templomát 1768-ban építették. Homlokzata vízszintesen záródó orommal, azon zsindelyablakos huszártoronnyal ellátott. Kapuja késő gótikus. Orgonakarzattal, síkmennyezetes hajóval ellátott.

Az utca másik oldalán a templommal szemben látható harangtorony kőből épített földszintes, gúlatetős, a XVIII. Században épült. Egyik harangja 1780 körül készült.

A tájház 1924-ben épült, az akkori palóc építészeti szokásoknak megfelelően. Kontyolt tetőszerkezetű, három helyiségből álló tornácos épület. Az utca felőli első szoba a ház vagy tiszta szoba. A középső helyiség a pitvar vagy konyha, mely a fő életteret töltötte be. A hátsó helyiség a kamra vagy komra, mely főleg tárolásra szolgált. Az épület mestergerendás, látszó deszkázással ellátott, a padló burkolata hajópadló és döngölt agyag. Az udvar oldali tornác végig kíséri az egész épületet.

A Mátraalmáson látható fa haranglábat is érdemes megtekinteni. 1800 körül készült népies munka a villaszerűen kettéágazó tölgyfarúd kis lélekharanggal. Fakeresztes gúlateteje zsindelyből készült. A szuhahutai dúsan faragott népies mintákkal díszített, tölgyfából készült fakereszt 1869-ből való.

A környék egyik fontos kirándulóhelye a szuhai Gombás-tó, amely az üdülőövezetben található.

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Hatvannál kell letérni a 21. számú útra, arról pedig Kisterenyénél kelet felé fordulva érjük el a Szuhára vezető utat. Legkönnyebben a 23. számú útról érhetjük el, ha Nemti keleti kijáratánál letérünk a Mátrába vezető útra.

A település látnivalói

Harangtorony

Az egyemeletes, zömök, négyzet alaprajzú torony a 18. században épült, barokk stílusban. Alacsony gúlatető fedi. Két harang van benne. A Kossuth Lajos u. 87. sz. előtt található.

Bükkfa forrás

A természetvédelmi területen található Bükkfa-forrás egy idős bükk gyökerei közül tör a felszínre. Védett terület a környező, 14 hektáros erdőrész.

Tájház

A tájház 2003 szeptemberében nyílt meg. A tisztaszobában és a konyhában régi palóc bútorok találhatók. Egy másik helyiségben szövő- és fonóeszközöket állítottak ki, ezeket akár ki is lehet próbálni. Címe: Szuha, Kossuth u. 79.

Római katolikus templom (Kisboldogasszony)

A település 15. századi, gótikus jellegű temploma 1688-ban leromlott állapotban volt. A dorogházi, 1811-es Canonica Visitatió szerint a mai, Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, barokk stílusú templomot a régi felhasználásával építették 1768-ban. Címe: Szuha, Kossuth u. 82.