Naturerlebnisse LÁTNIVALÓK Unterkunft Wein und Gastronomie AKTÍVAN A MÁTRÁBAN Webkamera Information

Domoszló

Domoszlót fel kell fedezni! A Tarjánka-szurdok vadregényes útvonala, az egykori Oroszlán-vár mind-mind remek célpont a kirándulóknak. Mindemellett igazi falusi turizmusban lehet részünk.

A Závoza-patak völgyében épült település Gyöngyöstől mintegy 20 km-re keletre, a Mátra lábánál fekszik. Ősidők óta lakott település neve először 1262-ben V. István adománylevelében bukkan fel. Sokáig a Kompolthiak birtoka volt a település, ebben az időben királyi solymászok is lakták. III. Endre király engedélye alapján 1296-ban vasércbányát nyitottak a falu határában. A Kompoltiak kihalása után az Országh család birtoka lett a település. A török vész után szlovák telepesekkel népesítették be újból a területet.

A falu mellett található a Tarjánka-patak által táplált Domoszlói-tó, mely a horgászok paradicsoma. Domoszló és Markaz közt félúton található a Tarjánka-szurdok, mely vadregényes, kalandos kirándulásra invitálja az arra járókat. Ma szépen felújított falusi vendégházak, vendégszerető emberek várják a turistákat.