Naturerlebnisse LÁTNIVALÓK Unterkunft Wein und Gastronomie AKTÍVAN A MÁTRÁBAN Webkamera Information

Piszkéstetői csillagvizsgáló

A Mátra kristálytiszta levegője, és az alacsony fényszennyezettség hívta életre a Piszkéstetői csillagvizsgálót.

 

„A Piszkéstetői Obszervatórium hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt csillagvizsgálója, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének megfigyelőbázisa.

Hetente hat alkalommal, meghatározott időpontokban csillagászok kalauzolják az ide látogatókat, bemutatják tevékenységüket, eredményeiket, az obszervatórium jelenlegi három teleszkópját, valamint gyönyörű erdős területét.

 

Miért érdemes ellátogatni hozzánk?

Vár rád három lenyűgöző méretű távcső kupola, érintetlen erdei környezetben.

Láthatod Magyarország legnagyobb csillagászati távcsövét, az 1 méteres tükörátmérőjű két emelet magas monstrumot, az RCC-teleszkópot.

Itt található a hatalmas látómezejű Schmidt-távcső, amivel eddig mintegy 2000 új kisbolygót, 5 új üstököst és több mint 50 új szupernóvát fedeztek fel!

Bepillantást nyersz a csillagászat legújabb tudományos eredményeibe, és a csillagvizsgálóban elért felfedezésekbe!

Ha csillagászati-űrkutatási kérdésed van, itt szakemberektől kapsz érthető választ!

Betekintést nyerhetsz a csillagászok romantikus életébe.

 

A csillagvizsgáló nyitott a nagyközönség számára is, nappali időpontokban csoportosan látogatható, előre bejelnetkezéssel.

 

A bemutató során rövid sétát teszünk a megfigyelőállomás kupolái és épületei között, majd bemegyünk hazánk legnagyobb csillagászati kupolájába, és megtekintjük az ország legnagyobb távcsövét, az 1 méteres tükörátmérőjű RCC-teleszkópot. Megismerkedünk a csillagászok kutatómunkájával és a csillagász napi feladataival. Bepillantunk a csillagászat legújabb tudományos eredményeibe, és a csillagvizsgálóban elért felfedezésekbe. Munkatársunk természetesen a csillagászattal kapcsolatos kérdésekre is válaszol, bárki nyugodtan felteheti az égbolt rejtelmeivel kapcsolatos régi és új kérdéseit.

A program időtartama 1-1,5 óra.

 

A csillagvizsgálóban legfeljebb 35 fős csoportokat tudunk fogadni, akiket csillagász szakvezető kísér végig a látogatás során. Éjszakai látogatásra a szoros kutatási programok miatt nincs mód. A nagy távcsövekbe amúgy sem lehet belenézni, hiszen több tíz kilós detektorok helyezkednek el a végükön, vizuális megfigyelésre éjszaka sem használhatók.

 

FIGYELEM! A csoport technikai okok miatt pontosan indul, csoporttagok megvárására, illetve csoportokhoz való csatlakozásra a Piszkéstetői Obszervatórium látogatásakor nincs lehetőség.

 

Bejelentkezni e-mailben lehet a  latogatas@konkoly.hu email címen legkésőbb a látogatást megelőzően 3 munkanappal. (Így tudjuk időben beilleszteni kollégáink napirendjébe a látogatócsoportok fogadását.) Az elküldött bejelentkező emailt követően várja meg amíg kollégánk egy megerősítő válaszüzenetben visszaigazolja a látogatást. Ezt követően lehet érkezni az Obszervatóriumba.

A bejelentkezés és a látogatás további részletei, árak: https://piszkesteto.konkoly.hu/#visit

 

 

A piszkéstetői obszervatórium megközelítése

A Piszkéstetői Obszervatórium Mátraszentimre és Galyatető között helyezkedik el.


Obszervatóriumunk gyalogosan a legkönnyebben Galyatetőről, a kék jelzésű turistaúton közelíthető meg. Mátraszentlászló felől szintén a kék jelzésű utat kell követni (Galyatető irányába), Mátraszentimréről pedig a piros jelzésűt (Galyatető irányába). Mindegyik felsorolt turistaút az Obszervatórium kapuja előtt halad el.


Távolsági busszal a „Csillagvizsgáló, bejárati út“ megállóig kell menni, a buszmegálló közelében lévő egyetlen nagyobb leágazó, aszfaltozott út vezet fel a hegyre az Obszervatórium kapujához.


Autóval érkező látogatóinknak: Galyatető települést Mátraszentimre irányába a Mátrai úton elhagyva, 1,2 km után az első nagyobb leágazó, aszfaltozott út jobb kéz felől (közvetlenül a távolsági busz megállója után) vezet az Obszervatóriumhoz.“

+47° 55′ 2.77″
+19° 53′ 37.62″

 

Forrás és további részletek: https://piszkesteto.konkoly.hu/

A piszkéstetői obszervatórium látogatásával kapcsolatos bővebb információ, bejelentkezés a latogatas@konkoly.hu email címen.