TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Olaszrizling lett Gyöngyös Város bora 2023-ban

 

A Molnár és Fiai Pincészet 2019-es évjáratú olaszrizlingje viselheti a következő egy évben a „Gyöngyös város bora” címet, míg a polgármester borának a Bárdos Pince 2022-es sauvignon blanc-ját választották.

 

A farkasmályi történelmi pincesor közvetlen szomszédságában álló Dominium Pincészet és Panzió adott otthont a 2023-as városborválasztásnak, amelyen Gyöngyös Város Borát és Gyöngyös Város Polgármesterének Borát is megválasztották. A Mátrai borvidék fővárosában az 1990-es évek vége óta hagyomány, hogy a Gyöngyösi hegyközség területén termett szőlőből készült borok közül minden évben megválasztják azt az egyet, amely egy éven át viselheti a kitüntető címet, a polgármester borát pedig immár hatodik alkalommal választották meg az illatos borok közül.

Idén tíz borászat 24 bora nevezett a versenyre, a borokat a hagyományoknak megfelelően két zsűri bírálta: a Csernyik István nagyrédei hegybíró vezette szakmai zsűri Deme Péter és Ludányi Gábor borásszal, valamint Hiesz György polgármesterrel, valamint a Lefler Péter borszakértő elnöklésével a mátrai turizmus meghatározó szereplőiből összeállt társadalmi zsűri, melynek tagja volt Hoffmann Henrik, a Hotel Ózon, Kiss Zoltán, a Lifestyle Hotel Mátra és Nehéz Tamás, az Avar Hotel szállodaigazgatója mellett Ocela Tibor, a Hegyi Sportok Bázisa, valamint a 4 Évszak étterem és szálloda tulajdonosa.

 

A döntős borok

 

A két zsűri által legjobbnak ítélt három bor a zsűrielnökökből és a polgármesterből álló csúcszsűri elé került, amely mindkét kategóriában, a testes és az illatos borok közül is kiválasztotta a legjobbat. Az első kategóriából végül a Molnár és Fiai Pincészet 2019-es évjáratú olaszrizlingje kapta a legmagasabb pontszámot, míg az illatos borok közül a Bárdos Pincészet 2022-es évjáratú sauvignon blanc bora került ki győztesen. Az abasári Molnár és Fiai Pincészet olaszrizlingje évek óta a gyöngyösi városborválasztás egyik favoritja, különböző évjáratai korábban már négyszer nyerték el a Gyöngyös Város Bora címet. A Bárdos Pince is visszatérő győztese a borversenynek, az előző évben a nagyrédei pincészet adta a város borát. A döntő kétszer hármas mezőnyébe egyébként a Sol Montis borászat, a Dubicz Pince, az Ákos Pince és a Nyilas Pincészet egy-egy bora jutott még be.

A borokat legközelebb a Mátrai Bornapokon lehet majd megkóstolni május 12-e és 14-e között a gyöngyösi Fő téren. A háromnapos borfesztivál programját itt találja.