TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Ferences Rendház és Műemlékkönyvtár

Bepillantást nyerhetünk a rendház múltjába, jelenébe, és megcsodálhatjuk a könyvritkaságokat. A nemrégiben megújuló kiállítás további olyan látnivalókkal is szolgálni, mint: gyógynövénykert, sekrestye, quadrum…

 

Gyöngyösön, a ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az ország Pannonhalmán kívül egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen lévő kolostori könyvtára. A közel 16.000 kötetes könyvtár a középkori magyarországi ferences rend máshol elpusztult könyvtárainak anyagát mentette meg, olvasztotta magába, és így szolgálta évszázadok során a tanítással és gyógyítással is foglalkozó rend igényeit. A teológiai, filozófiai, történelmi, természet- és orvostudományi könyvekben számos korabeli kézírásos bejegyzés található, melyek növelik a könyvtár művelődéstörténeti értékét. Több értékes nyelvemléket is felfedeztek a könyvtár állományában, mint amilyen a „Gyöngyösi Kódex”, vagy a „Gyöngyösi Szótöredékek”. A könyvek közt jelenleg 5 kódex, 210 ősnyomtatvány és 189 régi magyar könyv található. Egyik legértékesebb darabja az 1462-ből származó Fustus Biblia, mely 1998-ban egy befalazott rejtekhelyről került elő.
A könyvtár előterében megtekinthető a ferences rend életét bemutató állandó kiállítás.

Nemrégiben megújult a kolostor belső udvara a quadrum, ahol egy kút valamint gyógynövénykert kerül kialakításra. Emellett a templom, valamint a sekrestye freskóit, padjait, valamint az igen impozáns sekrestyeszekrényt is restaurálták.
A látogatói útvonal a könyvtáron kívül érinti a Vak Bottyán emlékhelyét, a templomhajót, a sekrestyét, a quadrumot és a templomudvart, így egy átfogó vallás turisztikai élményelemmel bővült a város.

 

Magyar Ferencesek Gyöngyösi Műemlék Könyvtára és Állandó Kiállítása
Gyöngyös, Barátok tere 2.
Tel.: +36 37/311-971, +36 20/254-8609

E-mail: gyongyosi.konyvtar@ferencesek.hu

Nyitva tartás:
Hétfő-péntek: 9.00-15.00
Hétvégén: Előzetes bejelentkezés alapján

 

Belépőjegyárak:

Felnőtt: 500Ft/fő

Diák: 250 Ft/fő

Családi jegy: 700 Ft

Program ajánlatok

Nyitott Pincék Napja 2021.06.19. 10:00 - 20:00
Gyöngyöstarján
további programajánlatok