TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Ferences rendház és műemlékkönyvtár

Bepillantást nyerhetünk a rendház múltjába, jelenébe, és megcsodálhatjuk a könyvritkaságokat. A nemrégiben megújuló kiállítás további olyan látnivalókkal is szolgálni, mint: gyógynövénykert, sekrestye, quadrum…

Gyöngyösön, a ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az ország Pannonhalmán kívül egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen lévő kolostori könyvtára. A közel 16.000 kötetes könyvtár a középkori magyarországi ferences rend máshol elpusztult könyvtárainak anyagát mentette meg, olvasztotta magába, és így szolgálta évszázadok során a tanítással és gyógyítással is foglalkozó rend igényeit. A teológiai, filozófiai, történelmi, természet- és orvostudományi könyvekben számos korabeli kézírásos bejegyzés található, melyek növelik a könyvtár művelődéstörténeti értékét. Több értékes nyelvemléket is felfedeztek a könyvtár állományában, mint amilyen a „Gyöngyösi Kódex”, vagy a „Gyöngyösi Szótöredékek”. A könyvek közt jelenleg 5 kódex, 210 ősnyomtatvány és 189 régi magyar könyv található. Egyik legértékesebb darabja az 1462-ből származó Fustus Biblia, mely 1998-ban egy befalazott rejtekhelyről került elő.
A könyvtár előterében megtekinthető a ferences rend életét bemutató állandó kiállítás.

Nemrégiben megújult a kolostor belső udvara a quadrum, ahol egy kút valamint gyógynövénykert kerül kialakításra. Emellett a templom, valamint a sekrestye freskóit, padjait, valamint az igen impozáns sekrestyeszekrényt is restaurálták.
A látogatói útvonal a könyvtáron kívül érinti a Vak Bottyán emlékhelyét, a templomhajót, a sekrestyét, a quadrumot és a templomudvart, így egy átfogó vallás turisztikai élményelemmel bővült a város.

 

Magyar Ferencesek Gyöngyösi Műemlék Könyvtára és Állandó Kiállítása
Gyöngyös, Barátok tere 2.
Tel.: +36 37/311-971, +36 37/500-299

Nyitva tartás:
Hétfő-péntek: 10.00-12.00
Szombat: 10.00-13.00
Vasárnap: szünnap

Csoportok látogatását (min. 15 fő) a fenti időpontokon kívül egyeztetés alapján is fogadjuk. (Tel: +36 20/481-9465)

Belépő:
Felnőtt: 250Ft/fő
Diák: 160Ft/fő

Program ajánlatok

Velünk élő Palóc Örökségünk 2021.01.21. 18:00 - 19:00
Mátra Művelődési Központ
további programajánlatok