TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Mária-kápolna, Fallóskút

Árnyas fák közt, csendes erdei környezetben található a mára már jól kiépített fallóskúti kegyhely. Kirándulóknak, és a csendet, megnyugvást keresőknek kiváló célpont.

A fallóskúti kegyhely története 1947-re nyúlik vissza, mikor is egy helyi asszonynak megjelent a Szűzanya. A látomás hatására találták meg a fallóskúti forrást, mely vizének azóta is csodatévő erőt tulajdonítanak. A jelenésnek állít emléket az 1970-es évek végén épített Mária-kápolna. Azóta adományokból felépült a szabadtéri oltár és a kápolna előtti Mária szobor is. 2006-ban felszentelt Béke királynéja templommal vált teljessé a kegyhely kiépítése. A templomhoz vezető út tűzzománc stációi Rácz Gábor iparművész alkotásai.

Fallóskút sajátossága, hogy 2011-ig (haláláig) itt élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál, aki szívesen mesélt a zarándokoknak, kirándulóknak a zarándokhely történetéről. Közvetlenül a kápolna előtt található a kút, amelynek vízéért az ország legtávolabbi pontjairól, sőt a határokon túlról is nap, mint nap érkeznek zarándokok.

A zarándokhelyen mindigdéli 12 órakor van szentmise, a következő rend szerint:

Minden szombaton és vasárnap

Ünnepnapokon és búcsúnapokon

További információ: www.falloskutikapolna.hu