TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Városi Galéria

Az épület Gyöngyös legrégebbi palotája, ma a Városi Galériának ad otthont

 

1734-ben Haller Mihály volt az, aki palotát építtetett, testvére Sámuel az 1740-es években folytatta. Haller Sámuel neve ismerősen csenghet, a gyöngyöstarjáni Haller pince kapcsán, ami szintén különleges emléke a mátrai történelemnek. Az U alakú kastély bejárata a 32-es szám felől volt, felette ma is látható a Haller család címere.

A kastélyt a 18. század derekán a Haller család építtette, majd egy házasság révén a Berényi, később pedig az Orczy család tulajdonába került.

Az 1940-es évek óta volt pártszékház, gyűlésterem, javítóműhely, rendőrségi étkezde is. Egyesületi helyiség és könyvtár is helyet kapott itt, aztán az ingatlant önkormányzati lakásokként használták. Az épület korábban a szomszédos Petőfi Sándor utca 30. szám alatti szárnnyal egy egységet alkotott, azt most a Mátra Múzeum használja.

Egy beruházás részeként az épület kívül-belül teljesen megújult, nyolc bérlakás mellett közösségi tereket alakítottak ki, amelyek nyugdíjas és civil szervezeteknek adnak otthont, a földszinten pedig városi galériát alakítottak ki, ami helyi képzőművészek alkotásainak biztosít helyet.

 

A városi galéria nyitva tartása:

Hétfő: zárva

Kedd: 10.00-18.00

Szerda: zárva

Csütörtök: 10.00-18.00

Péntek: zárva

Szombat: 09.00-13.00

Vasárnap: zárva

Látogatás ettől elétérő időpontban időpont egyeztetés alapján: 70/626-9114