TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Szent Anna kápolna, Abasár

“Abasártól néhány kilométerre látható a különleges kis kápolna a természet harmóniájában. Bossányi Gáspár építette 1745-ben az Abasár felett húzódó Sár-hegyen.

 

Az egyházközség 1797 óta ünnepelte hivatalosan a Szent Anna napi búcsút a kápolnánál. Az abasári plébános ebben az évben kérte VI. Pius pápa engedélyét arra, hogy a buzgó közösség számára hivatalossá tegye a búcsúnapot. Arra hivatkozott, hogy az abasári hívek egészen egyedülálló módon már 500 éve rendszeresen kijárnak július 26-án bűnbánati napot tartani a Sár-hegyre. A pápa végül hivatalosan megadta Abasár katolikusainak a búcsújárás és a bűnbocsánati nap lehetőségét a kért időpontra, július 26-ra. A Szent Anna Kápolna épülete előtt egy fakereszt állt, amit 1831-ben egy kőkereszttel cseréltek.

 

A kápolna különleges hangulatát az is megadja, hogy Sár-hegy teteje lapos, fennsíkszerű, rajta egy mintegy 50-55 méter átmérőjű tó alakult ki, az úgynevezett Szent Anna-tó. A kápolna környéke természetvédelmi terület, különleges növény és állatvilággal rendelkezik.”

Forrás: https://www.abasar.hu/turisztika/latnivalok/szent-anna-kapolna-es-szent-anna-to-a-sar-hegyen/

 

 

A kápolna több irányból is megközelíthető. Különleges fekvése miatt gyönyörű panorámát nyújt az ide látogatóknak, így mindenképp megér egy túrát. A Gyöngyös és Mátrafüred között húzódó Sár-hegyi Mandula tanösvény is útba ejti, így a környék élővilágát is megismerhetjük.

 

A turistamagazin.hu oldalán jó tippeket találunk arra, honnan indulhatunk még:

“MEGKÖZELÍTÉS:

A Szent Anna-kápolna gyalogosan elérhető a Mária-úton Abasár, Gyöngyös és Mátrafüred felől. Gépkocsival műúton megközelíthető a 24-es főútról a LEAR gyárig, vagy Abasárról a Szőlőskert úton a hegygerincig (mindkét helyről 10 perc sétára található a kápolna). De Mátrafüredről a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont udvaráról induló 7,5 km hosszú Mandula tanösvény is érinti a kápolnát. A Rákóczi-út (43 km túra Gyöngyös és Parádsasvár között) egy részét bejárva, a sárga jelzéseket követve is meghódítható Sár-hegy.”