TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Népművészeti galéria és szövőműhely Palóc Út Információs Központ

A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet mátraderecskei szövőműhelye ma is hangos a szövőszékek ütemes csattogásától, ahol csodálatos len-, kender – és pamut alapanyagú szőttesek születnek. Az alkotók szívesen megmutatják mesterségük titkait, a látogatók kipróbálhatják a szövés tudományát.

 

A galériában láthatóak az itt dolgozó iparművészek sikeres pályázati anyagai, hiszen mind a mai napig folytatják a palóc szőttes hagyományok gyűjtését, a sávoly-, ripsz-mintaszerkesztés és csíkritmusok feldolgozását, s ezen anyagok másokkal történő megismertetését. A mintaboltban megtekinthetik és megvásárolhatják a világszerte ismert és keresett „hevesi” szőttes- és hímzett termékeket, amelyek különleges hangulattal töltik meg a modern és hagyományos otthonokat.

Az információs központban örömmel válaszolnak kérdéseire és adnak információt Palócföld településeiről, látnivalóiról, szállás- és étkezési lehetőségekről. Tájékoztató anyagokkal, részletes, naprakész információkkal várják a látogatókat.

Az épülethez kapcsolódva, külön teremben kiállítás is található. A Palóc szobában megismerhetik a múltunkat idéző textíliákat, bútorokat, tárgyakat, valamint Gy. Kamarás Katalin mátraderecskei származású iparművész kender- feldolgozást ábrázoló kerámiáit. A kiállítás másik részében a Dr. Tóth Eszter fizikus által összegyűjtött, s a radon-kutatáshoz kapcsolódó anyagok szolgálnak érdekes információkkal. A pihenő park lehetőséget biztosít a hagyományőrző és kulturális programok lebonyolítására, a vendégek fogadására.

 

Elérhetőségek:
3246 Mátraderecske, Deák F. út 1.
Telefon: 36/476-719
E-mail: hiszmderecske@t-online.hu
Honlap: www.hevesfolkart.hu

https://matraderecske.hu/paloc-ut