TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Mátrafüred – apró, de élményekkel teli település

Ha a Mátrába igyekszel, nagy eséllyel utadba kerül Mátrafüred is. Hidd el, bőven megéri elidőzni ebben a kicsiny, de annál többet nyújtó erdei településen! A frissítő, mégis nyugtató természet közelsége mellett kulturális és extrém sportlehetőségeket is találsz.

 

 • Harkály Ház

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság új, korszerű látogató-, oktatási és kezelőközpontot hozott létre Mátrafüreden, melyet a Mátra jellegzetes Natura 2000 jelölő madárfajai után Harkály Háznak neveztek el.

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/muzeumok-kiallitasok/harkaly-haz/

 • Palóc múzeum

Mátrafüreden, a rendkívüli néprajzi gyűjtemény mellett palóc népviseletbe öltöztetett babákat láthatunk. Kislányos szülők a tervezettnél több időt szánjanak rá!

https://www.palocbabak.hu/

 • High-Tech Sportok Bázisa, 4 Évszak Étterem Palóc Bistorant

50 féle, 4 évszakos high-tech élményprogram a legnagyobb hazai flottával rendelkező segway-bázisban, a High-Tech Sportok Bázisában. Az extrém sportok mellett a mátrai ízek élvezetének is hódolhatunk a 4 Évszak Étterem Palóc Bistorantban.

https://www.gyongyos-matra.hu/aktivan-a-matraba/high-tech-sportok-bazisa/4-evszak-high-tech-sportok-bazisa/

 • Kozmáry-Kilátó

Mátrafüred közvetlen közelében lévő több, mint 100 éves, patinás kőkilátó gyönyörű körpanorámát nyújt. Könnyen megközelíthető, így nem érdemes kihagyni!

https://www.gyongyos-matra.hu/termeszeti-ertekek-2/kilatok/kozmary-kilato/

 • Benevár

Mátrafüredről remek kirándulási célpont az egykor szebb napokat látott vár romjai. Ostromra fel! A rövid, de emelkedő kék+ jelzésen érhető el.

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/varak-kastelyok/benevar/

 • Túraútvonalak, teljesítménytúrák és tansövények

Mátrafüredről számos túraóvonal indul, ami keresztül szövi a Mátrát. Választhatunk pár kilométeres körtúrát, például Sástó felé, de feltúrázhatunk többek között Kékestetőre is. A Cincér és Mandula tansövény pedig ismertető táblákkal kísér végig az utunkon. Ha szeretjük a szervezett teljesítménytúrákat, akkor Mátrafüreden szinte minden évszakban találunk többféle tematikában is. Az alábbi túrakeresőben számos Mátrafüredet érintő túrát találunk:

https://www.gyongyos-matra.hu/turakereso/

 

 • Kerékpáros szerviz pont és kerékpárutak

Mátrafüredet összeköti Gyöngyössel egy hangulatos kerékpárút, ami akár családosoknak is jó célkitűzés lehet. Mátrafüreden található kerékpáros szervízpont és a környéken egyedülálló DH pálya is.

https://www.facebook.com/hightechsportok/posts/pfbid0XVfJgonRzXTioTmLWhE6RUyzAzCDXYX64R2DrQkxy8UUX3mungsEctqwWLR5Hqdyl

Ez a térkép segít felfedezni a Mátra kerékpáros útjait:

https://www.gyongyos-matra.hu/aktivan-a-matraba/kerekparturak/

 • Játszótér komplexum

Öreg néne őzikéje és Benevár tematikájú játszóteret adtak át Mátrafüreden. „A nagyobb gyerekek számára épült a Benevár elnevezésű játszótér, ami egy teljesen egyedi tervezésű hatalmas játszóvár. A mintegy 2500 négyzetméteres területen megvalósult fejlesztés emellett tartalmaz egy erdei tanösvényt, egy szabadtéri edzésre alkalmas sporteszközökkel felszerelt erdei tornapályát, illetve padokkal és asztalokkal felszerelt védőházakat. A fejlesztés részeként padokat, kerékpártámaszokat, szemétgyűjtőket és tájékoztató táblákat is kihelyeztek.” (Forrás: gyongyos.hu) A patakparton találunk egy másik játszóteret, ahol még az aranymosást is kipróbálhatjuk.

 • Keresztelő Szent János kápolna

Mátrafüred, vagyis az egykori Bene déli részén, a példaértékűen rendben tartott mátrafüredi park szélén áll a bájos kápolna. Az eredeti templom már a középkorban állt, később többször átépítették. Érdekesség, hogy 1713 nyarán Gyöngyös város szenátusa arról döntött, hogy a nagy pestisjárványtól való megmenekülés emlékére minden év június 26-án hálaadó búcsút tartsanak az akkori Benén lévő Szent János kápolnánál.

 • Szerelmes lakatfa

A Gyöngyös-Mátra TDM kezdeményezésére nemrégiben egy úgynevezett szerelmes lakatfát adták át Mátrafüreden.

https://www.gyongyos-matra.hu/hirek/termore-fordult-a-furedi-lakatfa/

 • Árnyas park és hűsítő patakpart

Mátrafüreden szinte mindig nyüzsög az élet. Nem kell hozzá különösebb ok, hogy helyiként is beüljünk a kocsiba eltöltsünk egy kellemes estét vagy napot itt. Elég csak sétálni egyet a gyönyörű parkban, ahol mókusokkal is találkozhatunk, vagy járni egyet a hűs patakparton, ahol szinte mindig kellemes az idő.

 • Mátrafüred térkép

Mátrafüred orientáló térképén a település rövid helytörténete is olvasható. A térképen szerepelnek a legfontosabb túraútvonalak, a busz-, és a kisvasúti menetrend is.

https://www.gyongyos-matra.hu/letoltheto-kiadvanyok/matrafured-terkep/

 • Mátrafüred központjában, a 24-es út melletti büfésor könnyű, gyors ételekkel várja az éhes vendégeket. De találunk a településen többféle éttermet és fagyizót is. Nyáron végig böngészhetjük az apró bazársor kínálatát, de akár helyi termelőkkel is találkozhatunk, akik lekvárjaikkal vagy gyümölcseikkel színesítik a választékot. Mátrafüreden sokféle színvonalú szálláshely közül választhatunk, így nyugodtan tervezhetünk huzamosabb itt tartózkodást is.