TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Várak a Mátrában jelvényszerző túramozgalom

 

Várak, hegyek, túrák, jelvények és kihívás. Röviden ebből áll a Várak a Mátrában jelvényszerző túramozgalom. Aki szeretné a mátrai túrázását egy kis plusz kalanddal, rejtvénnyel megfűszerezni, az vágjon bele a teljesítésbe!

Két füzet tartalmazza a kihívást és a hozzá tartozó leírásokat (ezek Gyöngyösön a Tourinform irodában megvásárolhatóak).

„A füzetek (a Keleti, ill. a Nyugati Mátra várai) egyenként 28-28 vár, várhely történetével, megközelítési lehetőségével segítik az örökségünk, az egykor jelentős történeti emlékhelyek felfedezését. Családi, csoportos és egyéni kalandtúrákká is felfűzhetők.” (https://kekesturista.hu/turamozgalmak/varakamatraban)

A Várak a Mátrában jelvényszerző túramozgalom résztvevői az őskori és középkori sáncok, valamint az erődtemplomok végigjárásával a hegység legeldugottabb zugaiba is eljutva gyönyörködhetnek a Mátra szépségeiben.

 

A túramozgalom nyílt, ahhoz bárki, bármikor egyénileg vagy csoportosan csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve. A várak gyalogosan, sível, tetszőleges sorrendben felkereshetők. Az erődtemplomok és a várak közel fele személygépkocsival és busszal is megközelíthető, de az utolsó métereket itt is gyalog kell megtennünk.

 

2023-ban a Kékes Turista Egyesület a Várak a Mátrában túramozgalom várainak bejárására nyílt túrákat szervez, ezzel is segítve annak teljesítését. Ezen túrák részletei itt találhatóak („Várak a Mátrában” címszavak alatt):  https://kekesturista.hu/esemeny/

 

A túramozgalomról több információt itt találni: https://www.gyongyos-matra.hu/aktivan-a-matraba/jelvenyszerzo-turamozgalmak-a-matraban/varak-a-matraban/

 

További jelvényszerző túramozgalmak is vannak a Mátrában, melyekről innen lehet tájékozódni: https://www.gyongyos-matra.hu/aktivan-a-matraba/jelvenyszerzo-turamozgalmak-a-matraban/