TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Piszkés-tető: csillagászat és turizmus

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.


Több százmillió forintos fejlesztéssel megújul a műszerpark a Piszkés-tetői csillagászati obszervatóriumban, amit Mátra egyik legkülönlegesebb turisztikai attrakciójának tartanak.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutató Intézetének csillagászati megfigyelőállomása Galyatető, Mátraalmás és Mátraszentimre közelében található. Sárneczky Krisztián kutató elmondta, hogy Piszkés-tetőn legutóbb negyven éve volt nagyobb beruházás, most viszont két projekt keretében több százmillió forintból korszerűsítik a műszerparkot. Ezzel – a szakmai követelményekhez igazodva – lecserélhetik a használt eszközöket, amelyek a magyarországi megfigyelőcsillagászat megújítását szolgálják. A modern eszközöket 2018-ban helyezik üzembe Piszkés-tetőn.

A csillagászati megfigyelőállomás az elmúlt évtizedekben folyamatosan nyitva állt az érdeklődők előtt. Eleinte főleg általános- és középiskolás csoportokat fogadott, de a Felső-Mátrában üdülő-, illetve túrázó vendégekkel is kibővült a kör. 2013-ban és 2014-ben egy TÁMOP-projekt keretében egyéni látogatókat is fogadtak. Akkoriban több ezren fordultak meg a csillagvizsgálóban, és megismerhették a műszereket, valamint a szakemberek kutató munkáját. Bár a projekt időközben befejeződött, de a szakértők továbbra is arra törekszenek, hogy folytassák a tudomány-népszerűsítő munkát és napjainkban is közelebb hozzák csillagászat eredményeit az érdeklődőkhöz.

Az obszervatórium Galyatető és Mátraszentlászló felől gyalogtúra keretében a kék jelzés mentén érhető el, Mátraszentimrétől viszont a piros jelzést kell követniük a turistáknak. A csillagászati megfigyelőhely autóbusszal és autóval is megközelíthető. Az intézmény csak előzetes bejelentkezés alapján, a nappali órákban látogatható.

Forrás: turizmus.com

ELÉRHETŐSÉGEK

Mátra Múzeum
3200 Gyöngyös, Kossuth u. 40.
Tel.: +36 37/505-530, +36 20/370-4690

NYITVA TARTÁS

Hétfő szünnap
Kedd – vasárnap

  • a kert 9-17 óra között látogatható
  • a kiállítások 10-17 óra között folyamatosan látogathatóak

Program ajánlatok

WorldBike Week Sirok 2024.07.24. 12:00 - 2024.07.28. 12:00
Sirok Kútvölgyi szabadidőpark
további programajánlatok