TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Megnyitotta kapuit a Harkály Ház

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb bemutatóhelye Mátrafüreden nyitotta meg kapuit.

 

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a Természetvédelmi és élővilág-védelmi fejlesztések megvalósítása érdekében a KEHOP-4.1.0. prioritástengelyen belül valósította meg a „Kapu a Mátra kincseihez – Látogató-, oktatási és kezelőközpont kialakítása Mátrafüreden” című projektjét.

A BNPI már korábban is rendelkezett Mátrafüreden tájegységirodával, ami egy kisebb iskola épületben került kialakításra, azonban ez az épület látogató- és oktatási funkciók betöltésére nem volt alkalmas.

A Mátra természeti értékekben igen gazdag hegyvidéki terület. A hazai turistaforgalom és az iskolai osztálykirándulások kedvelt célpontja. Ezért határozott úgy a BNPI, hogy a Mátra kapujában lévő Mátrafüredi tájegységirodájának a bővítésével, fejlesztésével, ezen a területen, hoz létre egy új, korszerű látogató-, oktatási és kezelőközpontot, melyet a Mátra jellegzetes Natura 2000 jelölő madárfajai után Harkály Háznak nevezték el.

Az ide látogatók interaktív elemek segítségével ismerkedhetnek meg a környék jellegzetes madár-és növényfajaival. A beltéri állandó kiállítás a Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit, az élőhelyeket, a hagyományos tájhasználatot mutatja be természetvédelmi szempontból. Nemcsak makettek, terepasztalok, diorámák és modellek állnak a vendégek rendelkezésére, de interaktív feladatlapok, multimédiás eszközök, érintőképernyős terminálok is. Környezet- és természetvédelmi foglalkozásokra is alkalmas a térség iskoláinak igényei szerint.

A program keretében kialakítottak egy Sástóra vezető tanösvényt is, a Sár-hegyre vezetőt pedig felújították és meghosszabbították, melyek önállóan, de előre meghirdetett időpontban, szakvezetéssel is bejárhatóak.

 

A Harkály-ház látogatóközpont nyitva tartása:

November-március: csütörtök-vasárnap: 10.00-15.00

Április, május, szeptember, október: szerdától szombatig: 10.00-17.00, vasárnap: 10.00-15.00

Június-augusztus: kedd-szombat: 10.00-17.00, vasárnap: 10.00-16.00

További információ: www.harkalyhaz.hu

 

Fotó: Czimer Tamás