TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Borotválós Asszonyfarsang

Végy egy gyönyörű mátrai falut, pár kosár fánkot, jó adag forralt bort, adj hozzá sok-sok jókedvet és színes jelmezt, fűszerezd jócskán szeretettel...

Szórakozzon velünk egy jókedvű farsangi forgatagban a Mátra egyik legszebb településén! Öltsön jelmezt, vagy a nélkül, mi minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, megvendégelünk fánkkal, forralt borral, teával! Minden férfit “megborotválunk” !
Parádsasvár és vele együtt a Borotválós Asszonyfarsang, a mintegy 300 éves múltra visszatekintő üveggyártásnak köszönhetik létüket. Sajnos a Parád Kristály Manufaktúra felszámolás alá került, majd végleg bezárta kapuit. Az itt élő emberek életéhez azonban „hozzánőtt” a borotválós farsangolás, és fontosnak tartották, és tartják ma is, hogy életben maradjon ez a népszokás. 300 évvel ezelőtt az üvegfúvó mesterek zömmel külhonból, elsősorban szlovák területről érkeztek ide, magukkal hozva színes népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is. Ez a nap az asszonyok napja volt, akik az esti „macskabál”-ra valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. Maskaráikhoz általában régi ruhákat, gyakran férjük ruháit használták fel, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A borotválás, a szimbolikus hatalomátvétel, eszköze a fából készült borotva, a szappan gyakran csak jégcsap, a pamacs nyúlláb vagy disznósörény volt. Púderként lisztet használtak, a munka végeztével pedig tükör helyett lyukas szitát vagy szakajtót mutattak. Így járták be énekelve, tréfálkozva a falut amúgy férfi módra. A férfiak nem menekülhettek előlük és a fizetséget könyörtelenül behajtották!

Helyszín:

Parádsasvár

Információk:

Parádsasvár

Kategória:

szórakoztató rendezvény

Ez az esemény lejárt

Program ajánlatok

Fedezd fel a Mátrát! - Geológiai kirándulások 1. 2020.10.03. 09:15 - 17:00
Gyöngyös, Mátra Múzeum
további programajánlatok