TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

DECEMBER 11-ÉTŐL ÓRÁNKÉNT JÁRNAK A KÖZVETLEN VASÚTI JÁRATOK GYÖNGYÖS ÉS BUDAPEST KÖZÖTT

A MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba – közölte a MÁV Zrt.

 

A Technológiai és Ipari Minisztérium iránymutatásai alapján előkészített szokásos éves decemberi menetrendváltás új, utascentrikus szemléletet hordoz, és újabb fejlesztésekkel használja ki a MÁV-Volán-csoport integrációjának előnyeit – írja a közlemény. A közösségi közlekedés versenyképességének egyéni közlekedéssel szembeni javítása érdekében az utazási szokásokhoz még jobban igazodó, összehangolt vasúti és buszos menetrendek teszik vonzóbbá, szerethetőbbé a vonattal, busszal utazást.

 

Az új menetrend már tartalmazza a Mátra InterRégió járatait, amelyek új, óránkénti közvetlen összeköttetést hoznak létre Budapest és Gyöngyös között. Vámosgyörk és a Budapest között a Mátra és az egri Agria InterRégiók révén félórás ütemben közlekednek a vonatok a jelenlegi 60 perces ütemű közlekedés helyett. Főként az utasforgalom szempontjából kiemelt napszakokban a hatvani, gyöngyösi vonalon is forgalomba állnak KISS emeletes motorvonatok.

 

A hatvani vonal mentén létrejön a teljesen integrált MÁV-START, Volánbusz, HÉV tarifaközösség. A vasúttal és autóbusszal utazók számára kedvező áron (a korábbi közvetlen Budapest irányú buszos eljutás költségeit nem meghaladó, bizonyos megállóhelyektől történő utazás esetében a jelenlegi vasúti bérletárakhoz képest jelentősen olcsóbban) közös bérlettel nyílik lehetőség a vonatok, a H8-as HÉV és az autóbuszok együttes igénybevételére többek között a Budapest és Gyöngyös viszonylat esetében.

 

Decembertől változik a Volánbusz menetrendje is. Az ország számos térségében a vasúti menetrend változásához kapcsolódóan, vagy a helyiek igényei szerint bővül a buszos szolgáltatás. A Volánbusz az új Mátra InterRégió vonatokhoz igazodóan Gyöngyösön rendszeres buszos csatlakozást ad a Mátra és Mátraalja felé, így a kedvelt hegyvidéki kirándulóközpontok elérését is gyakrabban biztosítja Budapestről, Gödöllőről és Hatvanból is.

 

A menetrendről bővebb, térségenként, illetve vasútvonalanként is részletezett tájékoztatás a www.mav.hu/ujmenetrend oldalon található.Az új vasúti menetrendek november 12-től elérhetők a MÁV honlapján a Belföldi utazás/Menetrendek menüpontból.A Volánbusz részletes menetrendje itt böngészhető.