TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Markazi Kincsek Háza

Markaz, Fő út 101.

 

“A Magyar Falu Program keretén belül a Nemzeti és helyi identitástudat erősítése című pályázatot Markaz Község Önkormányzata nyerte el 2019. július 7-én.

A megvalósítandó projekt címe: Markaz Kincsei: A természeti, az épített és az emberi munka által létrehozott örökség kapcsolatában megvalósuló interaktív tevékenységrendszer.

A Markazi Kincsek Háza nevet kapott, Fő út 101.számú ingatlan felújítási munkálatai 2020. június 17-én kezdődtek el. Az eredeti épület első, homlokzati része lebontásra került, így az ingatlan a közvetlen fő úti érintettsége megszűnt. Az épületegyüttes két részből áll: fő épület és melléképület. A fő épületben a meglévő szobák össze lettek nyitva, így került kialakításra a ma megnyíló kiállítási tér. A tető teljes cseréje megtörtént, az eredeti palafedést hódfarkú cserép váltotta, ezzel is igazodva a környező felújított épületek arculatához. A melléképületben szintén a korábbi két helyiség összenyitásra került, két ablakkal és egy nagyméretű ajtóval egy közösségi tér jött létre.

A fő épületben Markaz Kincsei Szőlészeti és Vadászati kiállítás tekinthető meg. A kiállítási tárgyak a már meglévő, sok év alatt összegyűjtött, de még ki nem állított anyagokból lettek összeválogatva. Itt került bemutatásra Markaz természeti, és ember alkotta szépsége, annak teljessége nélkül, kiragadva egy-két különlegességet.

A vadászati részlegen Hadobás Dezső emlékére egy emlékfal került kialakításra. Ebben a helyiségben mutatjuk be a markazi emberek kapcsolatát a Mátrával, az erdőségekkel, a vadakkal, s azt is, hogy mennyire fontos mindez az itt élőknek.

A markazi szőlészet és borászat múltját és jelenét egyidőben, egymás mellett bemutató kiállítás emléket állít ennek a régmúltba visszanyúló hagyománynak.”

 

Látogatás előzetes bejelentkezéssel:  0670/478-58-76

 

Forrás: https://markaz.hu/markazi-kincsek-haza-2/