TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Tar

Tar község a Mátra nyugati oldalában található, a Zagyva-völgyében. A kicsinyke település számos érdekességet rejt.

A falu első írásos említése a Váradi Regestrumban történik a 13. század elején. A 15. században mezővárosi rangot kapott vámszedőhely volt, de a törökök kiűzése után a település városi rangja elvesztette jelentőségét.

A mai tari domboldalon álló, kőfallal körülkerített, háromkaréjos szentélyű római katolikus templom igen különböző korokból származó részletekkel, román, gót, barokk, klasszicista stílusú elemekkel vált különleges építészeti értékké. A Szent Mihály templom szentélye a 13. századból, hajója a 15.-ből való. A templombelsőben 14-15. századi freskók találhatók.

1880-ban hatalmas tűzvész pusztított a faluban, 76 ház égett le, a gazdasági épületek, felszerelések vagyoni kára igen jelentős volt a jellegzetesen kisparaszti mezőgazdálkodást folytató településen. A XX. században a környező szénbányák és ipari üzemei kínáltak a tariak számára munkalehetőséget.

Ágasvár irányába induló turistautak mentén csevice forrásokat találunk, melyek a Mátra utóvulkáni tevékenységének nyomai. Mintegy 4 km-re a településtől turistaúton érhető el a Tuzson János botanikus professzor által létrehozott Fényespusztai arborétum.

A település szélén álló, 1992-ben a Dalai Láma által felszentelt buddhista sztúpa és a később megépített templom, igazi nyugalmat és kulturális utazást kínál.