TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Szurdokpüspöki

Látnivalók:

A falu legfontosabba látnivalója az 1769-ben épült „püspöki” Szent Kereszt Felmagasztalásatemplom. A műemléki védelem alatt álló épület legértékesebb része a barokk főoltár, mellékoltár, szószék és orgona.

Szent Kereszt Templom belsejek

főoltár antipendium része a megyében egyedülállónak számító XVIII. századi bőrből készült iparművészeti remek.A “jakabi” Szent Jakab Templom 1904-1906 között épült római katolikus templom, Szent Jakabot ábrázoló oltárképe Túri Gyula festőművész alkotása. Falunk sajátosság, hogy két temploma van. Ez abból ered, hogy régen Zagyva-szentjakab (eredetileg Szentjakab) és Szurdokpüspöki két különálló telepü-lés volt, s csak 1926-ban egyesültek.

HANÁK KOLOS EMLÉKHÁZ

 

MÚLTUNK HÁZA

Önkormányzatunk valamennyi tagja szívügyének tekintette a Múltunk Házának elnevezett gyűjtemény létrehozását. Mai értékvesztő korunkban különösen nagy szükség van a múlt még meglévő értékeinek a megmentésére, azért hogy a jövő generáció is megismerhesse.  Az ünnepélyes átadásra a 2010 augusztusában megrendezett 3. Püspöki Libafesztivál “előestéjén” kerül sor. A falu több mint ötven családja ajánlotta fel féltve őrzött kincseit, régi bútorait és tárgyait. Nevük olvasható azon az adománylevélen, melyre belépéskor először tekinthet a látogató. A hozzáértők szerint egy igen gazdag gyűjtemény jött létre. Bízunk benne, hogy a múltunk ezen részének a megmentése, bemutatása az utánunk következő nemzedékeknek is példát mutat, hogyan lehet kemény munkával fennmaradni és erőt ad a jövő építéséhez.

Múltunk Háza látogatási rendje:
Április 1. – szeptember 30-ig: 9 – 20 óráig
Október 1. – március 31-ig: 10 – 16 óráig
A gyűjtemény megtekintéséhez bejelentkezés szükséges: 06-20/250-2458 telefonszámon vagy személyesen munkaidőben a Polgármesteri Hivatalban.

PINCESOR

A falu szélén, a Kisvölgyben lévő pincesor emlékeztet a szőlőművelés több évszázados hagyományaira.
Pincesor helyt ad a Muzsikál az Erdő Mátrai Művészeti napok szurdokpüspöki rendezvénynek.

A községben millecentenáriumi emlékművet emeltek.

Ifj. Szabó István Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása a kompozíció, mely honfoglalás -kori kulturális emlék-kincsünk legértékesebb motívumait egyesíti. Minden néző számára kiolvasható belőle az el nem veszejthető múltunk tudatosítási szándéka.

Millenniumi Emlékkútk
A település fennállásának ezer éves évfordulóján, 2004-ben avatták az ifj. Szabó István által készített díszkutat. A hatszögletű kútházat három magyar szent domborműve díszíti: Szent István, Szent Imre, Szent László. Ábrázolásukat helyi hagyományos kultuszuk indokolja. Az ezer éves alapítású Egri Püspökséghez rendelt helység a nagy Szent királyink által alapított és támogatott egyházi gondoskodás folytán gyarapodott az évszázadok során.

                                                             

A település határában áll a Káponka. A Káponka 2005-ben felújításra került, valamint helyi védelmet kapott.
SZENT-KERESZT KÚTJA
Nem összetévesztendő a mátraverebélyi Szentkúttal. Érdekes látványosság a Remete-barlang nevű sziklaüreg és a Szent Kereszt kút a településünktől keletre. Népszerű hely lett ez az utóbbi időben, a kút vizéért, és feltöltődni is sokan jönnek, még az ország távolabbi részéből is. Egyes vélemények szerint a kútnál és környékén nagyon magas pozitív energiasávok húzódnak a földben, s fejtik ki jótékony hatásukat az ott tartózkodókra.
DIÓSI  TANÖSVÉNY
2016. május 18-án  az EGERERDŐ Zrt. és Szurdokpüspök Község Önkormányzata ünnepélyes keretek között adta át a Diósi-tanösvényt a Hanák Kolos Közösségi- és Emlékházban.

Megközelíthető Szurdokpüspökiből a Pincesoron keresztül. A tanösvény első állomása a településtől cca. 1500 m-re található. A tanösvény 8 állomásból áll, két helyszínen pihenőhely került kialakításra. A tanösvény hossza: kb. 4500 m.

Az egyes állomásokon a tájékoztató táblák témái:

  1. Általános üdvözlő tábla, útvonal bemutatása
  2. Források az EGERERDŐ Zrt. területén
  3. Szurdokpüspöki forrásai
  4. Az erdő és a víz kapcsolata
  5. A Mátra őshonos állatvilága
  6. A Mátra őshonos növényvilága
  7. 7.Az erdőgazdálkodás
  8. Kirándulóhelyek és látnivalók az EGERERDŐ Zrt. működési területén

A tanösvényt bejárók a túrázás közben, ha megszomjaznak a Delelő és a Gúnár-kút vizétől felfrissülhetnek.

Számos – már országosan is elismert teljesítménytúra útvonala érinti a tanösvényt: pl.: Mátrabérc, Hanák Kolos és Muzsla teljesítménytúrák április elején, Püpöki keringő, áprilisban, Mátra 115 júniusban, Pásztó 60 hosszú túra, Vadrózsa és Forrás-túra ősszel.