TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Sirok

 

A település felett magasodó siroki vár “ostromra” készteti a látogatót. Hódítsuk meg a várat, és gyönyörködjünk a panorámában!

 

Sirok település a Mátra keleti szélén a Tarna-folyó mentén húzódik meg. A település szláv eredetű névének jelentése: széles, mely utal a Tarna-völgyének kiszélesedésére, ahol a település létrejött. Első írásos emléke Sirák formában 1302-ből származik, mely azért érdekes, mert a várat már 1267-ben említik források. A várat a tatárjárás után a Bodon család építette, a települést pedig a vár későbbi birtokosa a Tari család. A török időkben, Eger várának első ostroma után megnőtt a vár jelentősége. Azonban az 1596-os ostrom során a várvédők elmenekültek, így került harc nélkül a törökök kezére. A török hódoltság után a vár elvesztette hadi jelentőségét és pusztulásnak indult. Hazánk egyetlen barlangvára a Mátra és a Bükk találkozásánál fekszik. A 2011-ben átadott, felújított, látogatóbarát várból gyönyörű panoráma tárul elénk a településre, és a Mátra vonulataira.

A vártól nem messze található a jellegzetes formájú Barát és Apáca-szikla, valamint szintén kényelmes sétával elérhető a Nyírjes-tó.

A falu központi részén áll a műemléki védelem alatt álló tájház. Maga a lakóház is jelentős épület, de a lakóház udvari homlokzata előtt végigfutó törpeoszlopos, bimbófejezetes tornác kiemelkedő értékűvé teszi az épületet. A