TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Pásztói Múzeum

“A Pásztói Múzeum 1984. október 1-jén kezdte meg működését, az intézmény indulása a pásztói „Oskolamester ház” megnyitásához kötődik. Az Oskolamester háza eredeti építésű XV. századi lakóház, melynek rámpás lejáratú pincéjében került berendezésre a középkori szőlőkultúrát bemutató kiállítás.

 

A műemléki városközpont további fejlődése mellett az Oskolamester háza közvetlen közelében feltárt középkori üveghuta és kovácsműhely is szabadtéri kiállítóhellyé vált, mely hazánkban egyedülálló ipartörténeti emlék.
Az 1717-18-ban újjáépült barokk ciszterci kolostorépületben kaptak méltó helyet a Pásztói Múzeum állandó és időszaki kiállításai. Az eredetileg bencés építésű, később a ciszterek által átvett épület egészen az 1950-es évekig kolostorként működött. A későbbiekben gépállomás, ipari iskola, óvoda és könyvár kapott benne helyett, míg végül 1997-től teljes egészében a múzeum birtokolja az épületet.

 

A múzeum kiállítóegységei az idők folyamán bővültek, 2001-től a Csohány Kálmán Galériával, illetve 2011-től a Gaál István Emkszobával.

Állandó kiállításaink mellett helyet kapnak az időszaki tárlatok is, évente általában 4-5 kiállítás.”

 

Nyitvatartás: https://www.pasztoimuzeum.hu/latogatoknak/informacio/nyitvatartas/

Árak: https://www.pasztoimuzeum.hu/latogatoknak/informacio/belepodijak/

Forrás: https://www.pasztoimuzeum.hu/

 

Érdemes Pásztón ellátogatni a Varázsvölgybe is, illetve felfedezni a környék látnivalóit.