TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Mától lehet regisztrálni a Kéktúrázás Napjára

Az őszi túraszezon egyik legjelentősebb eseménye idén is a kéktúrázás napja lesz, amit a Magyar Természetjárók Szövetsége negyedik alkalommal szervez meg.

Szeptember elsején nyílt meg a jelentkezés az idei kéktúrázás napja 143 vezetett túrájára. Az rendezvény díjmentes, de kötelező az online jelentkezés, amit az Országos Kéktúra oldalán lehet megtenni. A maximális létszám túránként 50 fő, minden túrához vezetőt biztosítanak. Minden csoportot GPS követővel látnak el, a csoport mozgása a nap folyamán követhető a rendezvény honlapjára beágyazott térképen. Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapját a Magyar Természetjáró Szövetség október 14-én szervezi.

A 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve 2021-ben az Országos Kékkör bejárását szervezték meg 3240 fő részvételével. A hagyomány folytatásaként 2022. október 8-án, a kék sáv jelzést követve újra végigjárták az országot 3300 túrázóval.

Idén az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén; a több mint 70 éves Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen több, mint 2580 km-t tesznek meg egy nap alatt.

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok, nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.

Az Országos Kéktúra útvonala Kékestetőn is áthalad, a hozzánk legközelebb eső túraszakasz a Galyatető–Kékestető és a Kékestető–Sirok útvonalon halad. További információ és regisztráció az Országos Kéktúra oldalán.