TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Szemétszedő túra

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusa is csatlakozott a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület által meghirdetett nagyszabású, a Mátra turistaútjait megtisztító, civil összefogáson alapuló kezdeményezéshez.

 

 

Országos tavaszi nagytakarítást hirdetett az Aktív és Ökoturisztikai Központ. „A koronavírus miatti korlátozások pozitív hatása, hogy nagyban megnövekedett a kirándulók, túrázók száma az országban. Ezen pozitív hatás mellett sajnos nőtt a környezet terhelése is. Sokan a természetben hagyják szemetüket. A kampány célja, hogy minél többen ragadjanak kesztyűt és szemeteszsákot, és túrájuk során annyi szemetet juttassanak vissza a civilizációba, amennyit csak tudnak” – olvasható az aofk.hu weboldalon.

A kezdeményezéshez csatlakozva az volt a célunk, hogy a helyi közösségek Gyöngyöstől Kékestetőig kitakarítsák az általuk vállalt útszakaszt – hangsúlyozta Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke.

A Campus dolgozói a délután folyamán tizenkét 80 literes szemeteszsákot (960 liter) töltöttek meg. Az út menti bokrok és árkok rengeteg műanyag palackot, valamint sörös és energiaitalos dobozt rejtettek. A túra során előkerült legfurcsább zsákmány egy porszívó, egy pár gumicsizma és egy napernyő volt.

A fentiek mellett előkerültek egy fiatalember személyes iratai is, melyeket a campus kollégái átadtak a Gyöngyösi Rendőrkapitányság munkatársainak.

Az intézmény életében mindig is kiemelt helyen szerepelt a társadalmi felelősségvállalás. Mivel a Mátra lábánál fekvő campus dolgozói, oktatói és hallgatói közül sokan járnak rendszeresen futni, kerékpározni vagy túrázni a Sárhegy aljában kanyargó sárga szőlő turistaútra, valamint a kerékpárútra, nem volt kérdés a szemétszedő túra útvonala – hangsúlyozta Dr. Bujdosó Zoltán. A szemétszedésben a gyöngyösi campus főigazgatója is aktívan részt vett.

A szemét elszállításában a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület nyújtott segítséget, a zsákokat és a kesztyűket pedig az önkormányzat biztosította.

 

szöveg, fotók: Nagy Réka

Forrás: https://gyongyos.uni-mate.hu/