TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Programok a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan

 

A Turizmus Világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust, és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékeire.

A Turizmus világnapi (szeptember 27.) rendezvénysorozathoz ebben az évben több mátrai szolgáltató is csatlakozik.

 

A gyöngyösi Tourinform Iroda szeptember 29-én 17 órától szervez ingyenes városnéző sétát, mely a Szent Bertalan templom bejáratától indul.: https://www.gyongyos-matra.hu/esemenyek/varonezo-seta-gyongyoson-a-turizmus-vilagnapja-alkalmabol/

 

A mátrafüredi Harkály Házban szeptember 29-én (pénteken) 14.30-tól, valamint szeptember 30-án (szombaton) 10.00 és 14.30 órától garantált szakvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást az ebben az időszakban belépőjegyet váltott látogatók. Betekintést kaphatnak a Mátra kialakulásába, megismerkednek a hegység élővilágával és mindezt a természetvédelmi őrök „szemüvegén” keresztül láthatják. Jegyek a helyszínen válthatók.

További információ: https://www.gyongyos-matra.hu/esemenyek/garantalt-szakvezetesek-a-turizmus-vilagnapja-alkalmabol/

 

Szeptember 30-án Kisnánán is több programon vehetünk részt. 12.00 és 14.00 órakor Móré László, a „hírhedt rablólovag” jelmezes tárlatvezetésén lehet részünk különleges élményben a Kisnánai várban.

Este 18.30-kor túra indul a Kisnána település külterületén a Juhász-part sziklás oldalhoz.

Az 1940-es évek elején a községi levente-mozgalom tagjai hadmérnökök segítségével kirakták kövekből Nagy-Magyarország kontúrját.
Ebből vajmi kevés látszik már, a kontúrnak nyoma sincs, ámde a kisnánaiak ezt a helyet máig úgy hívják: Nagy-Magyarország.
A szürkületi, esti órákban indul a séta, útba ejtve a vadregényes Ördögvályú-szurdokot is.
Oda-vissza kb. 2,5 -3 km-es útvonal nem akadálymentesített. Strapabíró túraruházat, világítóeszköz, ivóvíz szükséges.
A Nagy-Magyarországnál mécseseket fogunk gyújtani, helyi legendákkal emlékezünk Kisnána történelmi múltjára. És mód lesz arra is, ha oda illő éneket szeretne eldalolni a túracsapat.

Találkozó: Kisnána, Béke u. 1., parkoló