TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Megújult hazánk legmagasabban fekvő temploma

 

A beruházás során kicserélték az ablakokat, a villanyvezetékeket és a lámpatesteket, megújult az oltár, a szentségtartó és a szószék, a padokat és a falon lévő szentképeket is újak váltották fel – írja a kekesonline.hu.

Ternyák Csaba egri érsek a hétvégén megtartott, ünnepi szentmisén kiemelte: Mátraszentimrén kitűnő a szlovák-magyar együttélés, egymás kölcsönös tisztelete, és a szlovák közösség is hozzájárult a felújításhoz.

Az eseményen részt vett a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós is, aki a szlovák-magyar megbékélés szimbólumának nevezte a templomot.

A település polgármestere, Előházi Péter elmondta: hamarosan a templom közvetlen környezete, templomkert is megújul, átalakul.

Mátraszentimre 1944-ben vált önálló településsé, az egyházközség fiatal, 1936-ban alakult. Eddig négy katolikus templomot szenteltek fel a Felső-Mátra településein: 1941-ben Galyatetőn, 1942-ben Mátraszentlászlón, 1980-ban Mátraszentimrén és 2019-ben Fallóskúton – mondta el az eseményen Stuller András, a helyi egyháztanács elnöke.

 

Forrás.kekesonline.hu

Fotó: MTI/Komka Péter