TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Igazi kuriózum a Mátra legújabb pincészete

A királyi Magyarország első kőből épült falusi parasztháza az az épület, amely az 1770-es években épült Gyöngyössolymoson. A restaurálása után – amihez természetesen solymosi követ használtak – immár a Lovász Pincészetnek ad otthont.

 

A mediterrán stílusban épült házat a solymosi kőbánya fejlesztésére érkezett olasz mester, Giacomo Berra építtette. A több évszázados építmény igen jó állapotban maradt fenn, a kővel kirakott udvar, a sárba rakott kőből épült pince is eredeti pompájában fogadja a látogatókat. A házban a vörösfenyő nyílászárók nagy részét is sikerült megmenteni, sőt, még freskótöredékek is előkerültek, amelyeket szintén sikerült bemutatható állapotba hozni és konzerválni.

Bár maga az épület is kuriózum, nem csupán építészeti turistacsalogatóként működik, hiszen a Lovász Pincészet kézműves borai az ódon falak között készülnek. A pár száz méterre húzódó ültetvényekről származó szőlőt dolgozzák fel itt, reduktív technológiával és hagyományos hordós érleléssel egyaránt készülnek nemes mátrai italok.

Mint a pince hivatalos megnyitóján elhangzott: az egyetlen „világfajta” Sauvignon Blanc mellett inkább a borvidékre jellemző helyi fajtákra fókuszálnak, ezzel is egyfelől gazdagítva a Mátra borkínálatát, másfelől a hagyományokat őrizve és ápolva.

A Mátra legújabb bor-attrakciója jó példája annak, hogy a múlt tisztelete és a modern technológia nem mond ellent egymásnak. Aki mindezt személyesen is szeretné megtapasztalni, az mindenképp látogasson el a Gyöngyössolymos főutcáján álló Lovász Pincészetbe, ahol a kétszázötven éves falak között friss, gyümölcsös mátrai borokat kóstolhat.