TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Élményből tudást – természetesen a Mátra Múzeumban

Csaknem háromszáz millió forintos uniós támogatással a Széchenyi 2020 program keretében alakítottak ki új élményteret a Mátra Múzeumban.

A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő gyöngyösi intézményben négy emeleti termet alakítottak át. A múzeumnak az Orczy-kastély ad otthont, melyben a korábbi állandó ásvány- és őslénytani kiállításoknak teret adó termekben alakították ki az élményteret. Korszerű multimédiás és audiovizuális eszközök szolgálják a valóban élményszerű ismeretszerzést.

A már látogatható attrakcióhoz kapcsolódóan oktatási programot is kialakítottak, ehhez részvételről Heves megyéből 21 – gyöngyösi és környékbeli iskola – vesz részt egy együttműködési megállapodás keretében. Ez azt is jelenti, hogy több mint ötezer diák több mint két éven át rendszeresen látogatja majd a komplexum foglalkozásait. Ezek között rendhagyó órák, szakkörök és nyári táborok is szerepelnek.

A beruházás keretében projektorokat, intelligens táblákat és interaktív terepasztalokat is az élményszerzés szolgálatába állítottak, s további több tucatnyi táblagép és számítógép járul hozzá az élmény teljessé tételéhez – ezek akár egyénileg is használhatók.

Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója a megnyitón úgy fogalmazott: Azt szeretnénk, ha ez itt a régióban valóban egy élménytér lenne, amely diákokat, családokat vonzana be ide a Mátra Múzeumba és a természettudományos oktatásnak lenne a központja.