TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Betyár Ballagás

Volt itt minden, mi szem-szájnak, sőt fülnek és kéznek-lábnak ingere

A Mátraháza-Sástón megrendezett első Mátrai Betyár Ballagás jól illeszkedett a „négyévszakos Mátra” koncepciójába, pontosabban szólva gyakorlatába. S ugyanígy illeszkedett a folyamatos programfejlesztési törekvésekhez is, csakúgy, mint a hagyományok ápolásához és a Mátra gasztronómiai értékeinek bemutatásához.

Kicsiket és nagyokat vártak a különféle vetélkedők, a kézműveskedés, a főzőverseny, a kirakodóvásár, na meg kiváló színpadi produkciók. Mindez ostorcsattogás és fegyverropogás közepette, zord tekintetű, ám annál barátságosabb – korhű ruhákban pompázó – betyárok társaságában.

Aki pedig eljött, akár két-, akár négy keréken, az garantáltan jól érezte magát, kedvére ehetett-ihatott, természetesen hagyományos mátrai ízekben is tobzódva, s mulathatott jobbnál jobb muzsikákra. A gyerekek a népi játszóházat, a fafaragást és ostorforgatást egyaránt kipróbálhatták, s a zenei kínálatra sem lehetett panasz – elég csak a Betyár-boogie hazai nagyágyúira, a Kerekes Band-re utalni, akik ezúttal is kitettek magukért a színpadon.

Több korosztályt is megszólítva vers és mese, valamit képzőművészeti alkotás formájában is megelevenedtek a mátrai betyárok. A zene, bor és ételek mellett a mátrafüredi kertmoziban Gasztrofolmek fesztiválja várta a jó filmek és a konyhaművészet kedvelőit!

A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósult meg. A projektet magvalósító Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület a fenti rendezvényekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-7.1.1-16-H-038-2 Lokális kulturális háttérrel rendelkező gasztrokulturális programok fejlesztése című projektjével 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A projekt támogatási intenzitása 100%.

Szóval a mátrai betyárkodás  szintet lépett, s egészen  bizonyos, hogy jövőre ismét várják a majd az egyébként igen barátságos mátrai betyárok a Nagyréten és a kempingben a betyárvilág – vagy éppen csak egy kiváló program – iránt érdeklődőket.