TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Átadták Mátraszentistvánban a négyszemélyes ülőliftet!

Hazai viszonylatban rendkívül jelentősnek mondható fejlesztést hajtottak végre a mátraszentisváni Síparkban. A nagyközönség előtt is megnyitották az idén épített, új, négyszemélyes ülőliftet, amelyet a világ legismertebb gyártója, az osztrák Doppelmayr épített magyar szakemberek segítségével.

Az új lift mellett új víztározó is épült, így már 1000+4500 köbméternyi vizet tudnak tárolni a hóágyúzáshoz, amely nélkül nemcsak a hazai, de bármely nem gleccser síterep is lehúzhatná a rolót.

Az új beruházás 760 millió forintba került, ebből állami támogatásként a síterep 150 milliót kapott. A maradék 610 millió forintot a Sípark saját erőből, illetve hitelekből teremtette elő.

A mai napon un. “próba üzemmódban” már beindult az új lift. Ilyenkor még nem jár teljes sebességgel és teljes kapacitással. Ahhoz, hogy a lift völgyállomását meg lehessen közelíteni, a 4-es pályát műhóval meg kellett hosszabbítani. A jelenlegi időjárási helyzetben ide még nem lehetett elegendő havat készíteni, de figyelmes csúszással, a pályarész használható. Valószínűleg teljesen más lesz a helyzet a hétvégére ígért fagyok után, akkor már lehet ismét hóágyúzni.őlift kezdte meg a működését hazai sípályánkon, amely nem használtan került hozzánk. A “Panoráma” liftnek nevezett négyüléses 500 méter hosszan szállíthatja majd utasait, az alsó és a felső állomások közötti 150 méteres szintkülönbségű szakaszon. A korábbi húzóliftekkel összehasonlítva a kapacitásban lesz nagy változás, az új lift óránként akár 2200 főt is szállíthat.

A könnyebb beszállást gyorsítószalag segíti az alsó állomáson. Az üléseken biztonságosabban utazhatnak majd a kisebbek, a gyermekeket kiesés elleni védelem óvja majd. A négyévszakos kihasználtságra gondolva, nyáron a székeken babakocsikat és kerékpárokat is lehet szállítani.