TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Amikor a Mátra Krakkóba ment

A méltán népszerű, mesebeli lengyel város is úgy gondolta, van mit tanulnia a magyaroktól. Lengyel-magyar két jó barát alapon, Gyöngyös kapott egy megtisztelő meghívást, hogy ízelítőt vigyen a Mátra és a város csodáiból.

 

Krakkó egyik legnépszerűbb belvárosi éttermében nehéz volt erre a különleges alkalomra helyet foglalni. A több mint száz vendégnek gyorsnak kellett lenni e tekintetben, mert hatalmas volt az érdeklődés a gyöngyösi borvacsorára. Városunk pedig természetesen a legjobb minőséget vitte magával, borászat és gasztronómia tekintetében. Hálás feladat volt ez, hiszen évről-évre növekedik az európai színvonalú borászatok és éttermek száma a Mátrában.

 

A menü kártyán a Kovács Pincészet, Molnár Pincészet, Dubicz Borászat, Benedek Pincészet és a Kovács és Lánya Borászat „szépségei” szerepeltek. Mind a hat fogáshoz jutott így kiváló mátrai bor, melyek fogadtatása is rendkívüli volt. Kovács Zita a Mátrai Hegyközség Elnöke a helyszínen gyűjthette be a lengyel gratulációkat, bebizonyítva, hogy a borvidék a határokon túl is tudja öregbíteni a magyar és ezen belül a mátrai borok hírnevét. A gasztronómiai kínálat is különleges volt ezen a különleges estén. A Bori Mami táj specifikus íz világát, többek közt szürke marha, vízi bivaly és mangalica falatokkal mutatta be Sándor Béla és Szabó Kevin. Mivel a lengyeleket teljesen elvarázsolta a borvacsora, már a helyszínen sokan jelezték, hogy mindenképpen bakancslistájukra kerül a magyar Mátra. Sokat elárul a várakozásról, hogy a lengyel Jamie Olivérként aposztrofált Robert Makłowicz is jelen volt a borvacsorán. Robert az est végén csak ennyit mondott: „Eddig az olasz konyha volt a kedvencem. De mostantól a magyar.”

 

Természetesen Gyöngyös és a Mátra legfontosabb értékei is terítékre kerültek az est folyamán. Benkő Béla TDM manager is kihasználta a nem minden napi alkalmat, hogy röviden felvázolja, milyen csodák várják itt lengyel barátainkat. Élményekkel, kiadványokkal és –ami a legfontosabb- tervekkel tértek haza a kora tavaszi krakkói estén.