TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

A Mátra minden része bővelkedik a szebbnél szebb útvonalakban

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza. Már a múlt század elején 400 km-es turistaút-hálózat vezette a kirándulókat, mára ez szám 600 km fölé kúszott.

Árnyas erdei utak, friss vizű források, csörgedező patakok és vadvirágos mezők kísérik a túrázókat útjukon. Akár tematika szerint is nekivághatunk a hegyeknek, hiszen cél akad bőven: kereshetünk fel kilátókat, várromokat, vizes élőhelyeket, barlangokat, tanösvényeket vagy más természeti csodákat. Néhány ötlet, hogy merre induljunk következő utunk során:

1. Gyöngyöstarján és környéke

„Gyöngyöstarján az ország legmagasabb hegyvonulatánál, a Mátra déli lábánál terül el, a Világos-hegy (708 m) és Tót-hegyes (812 m) védelmében. A Világos-hegy sok természetjáró szerint a Mátra legszebb hegycsúcsa. A hegytetőn a török időkben vár állott, melynek maradványai fákkal, bokrokkal benőve ma is megtalálhatók. 472 hektár szőlőterülete az erdős hegyvonulatok alatti szelíd dombokat borítja be, melyek aljában már tulajdonképpen az Alföld végtelen síkságai kezdődnek. A Mátra hegyei óvják a területet az északi hideg szelektől, és a déli domboldalak szinte magukba szívják a dél felől érkező meleg légtömegeket. A hegyvidék és a síkság ilyen találkozása páratlan mikroklímát alakított ki. Több olyan növényfajta él ezen a környéken, melyek egyébként csak a mediterrán vidékeken találhatók meg.” (https://www.gyongyostarjan.hu/telepules/tortenet.htm) Néhány túraútvonal Gyöngyöstarján környékén:

2. A Mátra déli kapuja: Sár-hegy

A helyiek által kedvelt Sár-hegy tele van meglepetésekkel. Első ránézésre nem tűnik olyan nagynak a Mátra többi részéhez képest, szerepe mégis fontos. A Sár-hegy képezi a határt a Mátra és az Alföld között, így az élővilága teljesen egyedi. Ennek a fekvésnek köszönheti, hogy az egyik oldalán egymást váltják a szőlő ültetvények, másik oldalán pedig a hobbikertek. A hegy tetejéről a kilátás meseszép, minden irányban más képet mutat: hol az Alföld lankái fekszenek a lábaink elött, hol meg a Mátra vadregényes dimbes-dombos vidékén találjuk magunkat. Találunk még a hegyen egy repteret, egy tavat és egy kápolnát is. Természeti értékeit jelzett tanösvényen fedezhetjük fel, vagy megmászhatjuk a környező falvakból felvezető kisebb utakon. Többek között ezeken az útvonalakon közelíthetjük meg a Sár-hegyet:

3. Sirok

A település felett magasodó siroki vár “ostromra” készteti a látogatót. Hódítsuk meg a várat, és gyönyörködjünk a panorámában!

Sirok település a Mátra keleti szélén a Tarna-folyó mentén húzódik meg. A település szláv eredetű névének jelentése: széles, mely utal a Tarna-völgyének kiszélesedésére, ahol a település létrejött. A 2011-ben átadott, felújított, látogatóbarát várból gyönyörű panoráma tárul elénk a településre, és a Mátra vonulataira. A vártól nem messze található a jellegzetes formájú Barát és Apáca-szikla, valamint szintén kényelmes sétával elérhető a Nyírjes-tó.