TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Gyalog sincs messze – gyöngyösi kincsvadászat és mátrai túra

 

Habár a hétvégén ismét zárva vannak a mátrai parkolók, a gyöngyöseiknek mégsem kell nélkülözniük a természetet, ha friss levegőre vágynak. Ugyanis számos olyan, Gyöngyöshöz közel eső szabad terület van, ami autó nélkül, egy kényelmes sétával is megközelíthető.

Adunk néhány ötletet, hová induljanak el egyedül, vagy a szűk családdal, ha egy-két órára kimozdulnának otthonról.

De ne feledjék, jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben, így az arra kijelölt tűzrakhelyeken is tilos tüzet rakni! A szemetet pedig ne a természet lágy ölén dobják el, vigyék inkább haza!

Túrajavaslataink azonban nem csak az erdőbe kalauzolnak el. Kezdjék a sétát gyöngyösi kincsvadászattal!

 

Baltányi történelem: Kincskereső virtuális kalandjáték Gyöngyösön

A kincs Bottyán János generális ezüst baltája, melyet a rutinosabbak akár 30 perc alatt megtalálhatnak. A nyomozás közben lépésről-lépésre közelebb kerülünk a kincshez, és közben képzeletben életre keltjük a régmúltat Gyöngyös történelmi helyszínein.

A játékhoz a Miratia alkalmazás letöltése szükséges, mely ingyenesen elérhető Andorid és iOS telefonon is. Keressük ki a Baltányi történelem című játékot, majd kövessük az utasításokat. Kalandra fel!

 

Sárga szőlő útvonal: Gyöngyös-Mátrafüred

5 km, kb. 1,5 óra, legmagasabb pontja: 380 m, szintemelkedés: kb. 120 m, döntően földút

A gyönyörű panorámát nyújtó út a Nádfedelessel szemben indul (Nyúlmály), majd a Sár-hegy aljában halad, érinti a farkasmályi pincesort, és a pipis-hegyi kisvasúti megállótól elkanyarodik a repülőtér felé, ezután Mátrafüred alsó buszmegállójánál ér véget a túra.

 

Sár-hegyi tanösvény: Gyöngyös-Mátrafüred

8,5 km, kb. 2,5 óra, legmagasabb pontja 490 m

A tanösvény bemutatja a Sár-hegy természetvédelmi részén élő gyep-, erdő- és mocsári növényeit, valamint állattársulásait. Az út a Cseplye-tető, Sár-hegy és a Szent Anna-tó-Pipis-hegyi repülőtér érintésével érkezik Mátrafüred alsóra.

A sárga szőlő és a sár-hegyi tanösvénytúra szabadon kombinálható, így egy kellemes, 13 kilométeres körtúrát tehetünk.

 

Bábakő:

A Mátrafüredre vezető 24-es út gyöngyössolymosi elágazójától kb. 200 m-re lévő ligetes helyen húzódik meg a Bábakő. A területen egykor utóvulkáni működés zajlott, melynek egyik fontos bizonyítéka ez a geológiai ritkaság.

A babonás néphit szerint a terület onnan kapta a nevét, hogy hajdanán itt égették el a boszorkányokat. Egy másik feltételezés szerint az öreg Mátra szelleme kergette a vasorrú bábát, akit nem tudott utolérni, így mérgében utána dobta ezt a nagy követ.

További lehetőségképpen nem csak gyalog, hanem kerékpárral is ajánljuk a Gyöngyösi-tó és a Toka-patak környékét.