TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Lovász Pincészet

 

Gyöngyössolymos településen működő családi borászat. A Mátra vulkanikus talajának különleges adottságai és az ültetvény kis mérete lehetővé teszi, hogy nagy odafigyeléssel, alacsony tőketerheléssel, az adott évjárati adottságok mellett a lehető legjobb minőségű, különleges zamatú szőlőt szüretelhessenek. Elsősorban tradicionális, helyi fajtákból (Kékfrankos, Olaszrizling, Irsai Olivér, Chasselas) készítik borainkat, melyek nem uniformizált, hanem egyedi karakterű, rendkívül gyümölcsös tételek.

A Lovász Pincészetnek otthont adó kőfalazatú pince és udvarház igazi kuriózumnak számít Magyarországon. Az épületegyüttes egyediségét az adja, hogy az minden bizonnyal a Bakó Ferenc néprajzkutató által felfedezett, keletkezését tekintve 1777-re datált kőből épült parasztház, így hazánk népi építészetének egyik első – a források szerint legelső – kőháza.

A Lovász Pincészetben egész évben várják a borkedvelő vendégeket. Borkóstolóikat elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretik a kisebb kézműves pincészetekre jellemző egyedi ízvilágot, valamint a családias és közvetlen hangulatot.

Felszereltség

Kategória: Borospince