TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Babiczki László

Hálás vagyok az Életnek, hogy szerető-támogató családba születtem: Édesanyám, a család lelke; Édesapám, a gondos gazda. Köszönöm Keresztszüleimnek, hogy borászatuk a második otthonom lehet.

Mindig is borász szerettem volna lenni: Gyöngyössolymoson, a Mátra kiváló, déli fekvésű dűlőiben 2001 óta készítem boraimat. Még iskolába jártam, mikor fajta- és dűlőkísérleteimet elkezdtem: ezek eredményeként jött létre – évekkel később – a hat fajtából álló borcsaládom.

Hiszem, hogy boraim hűen tükrözik a mátrai borvidék különleges, sokszínű stílusvilágát.

A Soós István Borászati Középiskolába jártam, ezt követően a Budapesti CORVINUS Egyetem Szőlész – borász mérnöki szakán végeztem.

Dolgoztam Kovács Nimród Borászatában, az Egri borvidéken; a Feind Borházban, a Balatonfüred – Csopaki borvidéken és jelenleg is dolgozok a Nyilas Pincészetnél, a Mátrai borvidéken.

Az itthon megszerezhető szakmai tudás mellet, nagyon fontosnak tartom a nemzetközi tapasztalatok gyűjtését is.  2003 óta folyamatosan járom a világ borvidékeit, borászatait: Olaszországban Abruzzóban, Toscanában; Portugáliában Portóban; Franciaországban Bordeux, Champagne, Cognac régiókban; Németországban Pfalz, a Rajna-mente, a Moser vidékén; Ausztriában Burgerland és Wachau tartományokban; Szlovákiában a Kürti borvidéken igyekeztem minél több külhoni tudást is megszerezni. A legutóbbi szakmai utam Dél-Afrikában volt.

Mátrai borászként fontosnak tartom, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek borvidékünkért. Társadalmi feladatként vagyok a Mátrai Borászok Egyesületének elnöke és a Mátrai Hegyközségi Tanács Borászati szekciójának elnöke. Örömmel végzem a JÉG „Jövő Építők Generációja” Szőlész – borész szekciójának elnöki feladatait is.

Óriási szakmai és emberei elismerésnek tekintem, hogy 2016-ban  – az első mátrai borászként – a JUNIBOR – Fiatal borászok egyesület tagjai közé választott. 2017-től pedig a Gyöngyös – Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnökségi tagja lettem.

Felszereltség

Kategória: borospince