TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Információk Webkamera

Ákos Pince

 

A pince az 1800-as évek végén épült, Gyöngyös város hagyományaihoz híven a belvároshoz közel. Donga boltozatos, 136 m2-es alapterületű, mely bor és palack tárolásra is szolgál. A pince fölött 1920-as években épült polgári ház található.

1996-ban mindössze 1 ha területen indult újra a termelés. Az elmúlt több, mint 10 évben a terület 6,5 ha-ra növekedett. A szőlőterületek Gyöngyös város és Visonta község határában helyezkednek el, nevezetesen a Csókás, Csárda-Csücskő, Kármélusi és Magdalaki dűlőkben.

A Mátrai Borvidék adottságait leginkább kihasználva a fajtaösszetétel legnagyobb részt fehér, illatos fajtákból tevődik össze: Muscat Ottonel, Szürkebarát, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Zengő, Rizlingszilváni.

A szőlők megműveléséhez szükséges gépparkkal rendelkezünk. A kézi munka legnagyobb részét a család tagjai végzik.

A szüret kíméletes módon, a bor stílusának legmegfelelőbb technológiai érettségben történik. Közvetlenül 20 kg kapacitású ládákba szedjük a szőlőt, melyekben a szállítás is történik.

A szőlő feldolgozása során a mustok frakcionálása történik, a színlét és a présmustot külön kezeljük. A modernkori borászati felfogásnak megfelelően a mustot ülepítjük, majd a fajélesztős beoltás után alacsony hőmérsékleten, 15-17 C°-on irányítottan erjesszük.

A fajtától függően a további borkezelési eljárások eltérőek lehetnek. Bizonyos fajtáknál, például a Muscat Ottonelnél törekszünk az oxigén kizárására, hogy az elsődleges illat- és zamatanyagok minél intenzívebben megjelenhessenek. Más fajtáknál, mint az Olaszrizling és Szürkebarát néhány hónapos nagyhordós ászkolást alkalmazunk, hogy a fahordós érlelés következtében kapott ízanyagokat is élvezhessük a borok fogyasztása közben.

Felszereltség

Kategória: borospince

Kiemelt célcsoportok: szervezett csoport, családbarát