TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Pálos tanösvény és finom falatok Pálosvörösmarton

Pálosvörösmart egyre több látnivalóval várja az érdeklődőket. Ha önmagában nem lenne elég a festői táj, a friss levegő és a házak mögött húzódó hegyek látványa, több tanösvényt és színvonalas fogadót is találunk a községben.

 

Pálosvörösmart története mindig is szorosan összefonódott a Pálos Rend múltjával. Ennek állít emléket a Pálos Tanösvény. A hangulatos útvonal csordogáló patak mellett vezet végig a Sár-hegy lábánál, kiegészítve játszótérrel, nyársalóhellyel, meditációs ponttal és mezítlábas ösvénnyel. A kihelyezett táblák segítenek bepillantást kapni a Pálos Rend életébe. Gyalogosan és kerékpárral is bejárható.

 

A tanösvény végig halad Pálosvörösmart Fő utcája mögött, a falu egyik végétől a másikig. A mátrafüredi végén egy kellemes pihenő- és felfrissülő helyet találunk, a Pálos Fogadót. Itt házias ízeket kóstolhatunk modern köntösben. Érdemes figyelni a programjaikat, mert szerveznek élőzenés borvacsorákat is, ahol remek mátrai borok vannak párosítva a felszolgált ínycsiklandó ételekkel. Újdonságként már fatüzelésű kemencében sült olasz pizzákat is fogyaszthatunk a fogadóban.

https://www.palosfogadoetterem.com/

 

A Pálos tanösvény egyik hidjánál egy kis kitérővel felkapaszkodhatunk a Sár-hegy oldalán kirakott kő szívekhez. Az útvonal nincs végig jelezve, viszont a látkép a célnál gyönyörű. Különféle erdei utak kanyarognak a Sár-hegy ezen oldalán. Van, amelyiken elérhetjük az abasári Szent Anna-kápolnát és tavat is.

 

Másik különleges erdei út Pálosvörösmarton a Hollókő tanösvény. Ez a rövid, ám meredek szakasz egy gyönyörű szikla tetejére vezet, ahonnan a kilátás nem enged tovább menni egy jó pár percig. Tavasszal és nyáron a zümmögő erdei élővilág teszi színesebbé az élményt. Az ösvény elején a Mária park nyújt pihenési lehetőséget.