TERMÉSZETI ÉRTÉKEK LÁTNIVALÓK AKTÍVAN A MÁTRÁBAN SZÁLLÁSHELYEK Bor és gasztronómia Webkamera Információk

Nagyvadak a Mátrában

 

Időről időre hallani híreket a Mátrában és az ország más részein kóborló, számunkra eddig szokatlan nagyvadakról. Persze ismerjük őket, de talán eddig nem gondoltuk, hogy a mi környékünkön is előfordulhatnak. Ilyen például a medve és a farkas, viszont tőlük nyugodtan mehetünk kirándulni.

Az alábbi interjúban szakmai beszámolót hallhatunk Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának tolmácsolásában. Így első kézből értesülhetünk a valós medve- és farkas helyzetről a Mátrában. A nyilatkozat a videó 11. percétől hallható:

https://www.youtube.com/watch?v=4fxLNrLC9js

 

Ha még többet szeretnénk megtudni a mátrai és bükki farkasokról, akkor a Bükki Nemzeti Park oldalán találhatunk részletes információkat:

https://www.bnpi.hu/hu/hir/mit-tegyunk-ha-farkassal-talalkozunk

A medvékkel való találkozás szabályairól is olvashatunk a nemzeti park oldalán:

https://www.bnpi.hu/hu/hir/viselkedesi-szabalyok-medvevel-valo-talalkozas-eseten-hu

 

A vaddisznó már jóval megszokottabb látvány régóta a Mátrában. De vele kapcsolatban is felmerülhetnek kérdések, például hogy mi a teendő egy váratlan találkozáskor. A témáról a Pilisi Parkerdő honlapján találhatunk egy hasznos összefoglalót:

https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/vaddiszno-gyik/?fbclid=IwAR2WlASbyJIQ7qRCrCiAXzcRZMFU24ZB8jPCvjXXjH1FqiAUY3FxQa8r2ik