Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Galyatető

Hazánk második legmagasabb hegycsúcsa köré kiépült üdülő település csodálatos természeti környezettel, nyugalommal, és kristálytiszta levegővel csábítja a turistákat.

Hazán második legmagasabb hegycsúcsa (Galya-tető 964 m) körül épült ki a közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó Galyatető. A „galya" szó jelentése fátlan, füves hegy, mely utal a régi tájképre. Első épülete egy gerendaház, az u.n. Samassa menedékház volt, melyet a Mátra Egylet 1894-ben nyitott meg. Később a Budapesti Hegymászó Egyesület 1921-24 között egy kétemeletes étteremmel, könyvtárral ellátott 100 férőhelyes kőmenedékházat épített. Kiépültek az északi oldal sípályái, majd 1934-ben a Péter-hegyesén felépült az andezit kilátótorony. 1939-ben épült meg a Nagyszálló, mely akkor luxusberuházás volt, ma négycsillagos wellness hotelként működik. Nem messze a Nagyszállótól található az 1942-ben felszentelt Kodály Zoltánról elnevezett templom, ahol a híres zeneszerző többször is megfordult. 1980-as években kiépült a biatlon lőtér és sífutó pályák, mely 1993-ban junior világbajnokságnak adott helyet. Ma a hihetetlen jó levegő, csend, nyugalom, és kényelmes szálláshelyek fogadják az arra járókat.


Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

 • Hírek:

  • Mátrai Csillagok - Éjszakai Teljesítménytúra

   Mátrai Csillagok - Éjszakai Teljesítménytúra

   Tizenkét éve minden pünkösdvasárnap éjjel megtelik a Középső-Mátra túrázókkal. 15, 25 és 40 kilométeren kelnek versenyre egymással, az idővel és önmagukkal a teljesítménytúrák szerelmesei. Most a szervezők szemével mutatkozik be az esemény....

  • Nyitott Pince Napok

   Nyitott Pince Napok

   A május 23-25-közötti országos kezdeményezéshez két helyszín, Gyöngyös és Gyöngyöspata csatlakozott, ahol zamatos mátrai borokkal várják az érdeklődőket!

További hírek »

Nyelv: magyar deutsch english lengyel