Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Galyatető

Hazánk második legmagasabb hegycsúcsa köré kiépült üdülő település csodálatos természeti környezettel, nyugalommal, és kristálytiszta levegővel csábítja a turistákat.

Hazán második legmagasabb hegycsúcsa (Galya-tető 964 m) körül épült ki a közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó Galyatető. A „galya" szó jelentése fátlan, füves hegy, mely utal a régi tájképre. Első épülete egy gerendaház, az u.n. Samassa menedékház volt, melyet a Mátra Egylet 1894-ben nyitott meg. Később a Budapesti Hegymászó Egyesület 1921-24 között egy kétemeletes étteremmel, könyvtárral ellátott 100 férőhelyes kőmenedékházat épített. Kiépültek az északi oldal sípályái, majd 1934-ben a Péter-hegyesén felépült az andezit kilátótorony. 1939-ben épült meg a Nagyszálló, mely akkor luxusberuházás volt, ma négycsillagos wellness hotelként működik. Nem messze a Nagyszállótól található az 1942-ben felszentelt Kodály Zoltánról elnevezett templom, ahol a híres zeneszerző többször is megfordult. 1980-as években kiépült a biatlon lőtér és sífutó pályák, mely 1993-ban junior világbajnokságnak adott helyet. Ma a hihetetlen jó levegő, csend, nyugalom, és kényelmes szálláshelyek fogadják az arra járókat.


Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

 • Hírek:

  • Kóstold meg a Mátrát!

   Kóstold meg a Mátrát!

   Különlegességek a Gasztroélmények Évében Mátrai lekvár, bor, tea és palackozott forrásvíz – csak néhány elem a Mátra kínálatából, amelyek új dimenziókat nyitnak a mátrai élmények sorában a Gasztroélmények Évében.

  • Bors szindróma Brno-ban

   Bors szindróma Brno-ban

   A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület sikeresen mutatkozott be a Brno-i „Go-Regiontour” elnevezésű nemzetközi idegenforgalmi kiállításon és szakvásáron Csehországban. Ismét bebizonyosodott: nem minden a méret.

További hírek »

Nyelv: magyar deutsch english lengyel