Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Galyatető

Hazánk második legmagasabb hegycsúcsa köré kiépült üdülő település csodálatos természeti környezettel, nyugalommal, és kristálytiszta levegővel csábítja a turistákat.

Hazán második legmagasabb hegycsúcsa (Galya-tető 964 m) körül épült ki a közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó Galyatető. A „galya" szó jelentése fátlan, füves hegy, mely utal a régi tájképre. Első épülete egy gerendaház, az u.n. Samassa menedékház volt, melyet a Mátra Egylet 1894-ben nyitott meg. Később a Budapesti Hegymászó Egyesület 1921-24 között egy kétemeletes étteremmel, könyvtárral ellátott 100 férőhelyes kőmenedékházat épített. Kiépültek az északi oldal sípályái, majd 1934-ben a Péter-hegyesén felépült az andezit kilátótorony. 1939-ben épült meg a Nagyszálló, mely akkor luxusberuházás volt, ma négycsillagos wellness hotelként működik. Nem messze a Nagyszállótól található az 1942-ben felszentelt Kodály Zoltánról elnevezett templom, ahol a híres zeneszerző többször is megfordult. 1980-as években kiépült a biatlon lőtér és sífutó pályák, mely 1993-ban junior világbajnokságnak adott helyet. Ma a hihetetlen jó levegő, csend, nyugalom, és kényelmes szálláshelyek fogadják az arra járókat.


Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

 • Hírek:

  • A legjobb épület a Galya-kilátó lett a Média Építészeti Díja Versenyen!

   A legjobb épület a Galya-kilátó lett a Média Építészeti Díja Versenyen!

   Az ország vezető médiái zsúrizésében, "Épület" kategóriában a Galya-kilátó lett a győztes. Ezen kívül még egy közönségdíjat is "bezsebeltek" a tervezők.

  • A HSB-vel Nizzába!

   A HSB-vel Nizzába!

   A Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákcsapata a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisát fókuszba helyező dolgozatával nyerte a rangos turisztikai tanulmányi versenyt és utazhat Nizzába a nemzetközi megmérettetésre.

További hírek »

Nyelv: magyar deutsch english lengyel